HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Samuel Björk / Arkiv

Alf Svensson: Hägglund har gjort stora insatser

Kristdemokraternas tidigare partiledare Alf Svensson blev förvånad när han hörde att Göran Hägglund ska lämna partiledarposten.Att Hägglund mot slutet lyft upp migrationspolitiska frågor är bra, säger Alf Svensson, även om han själv "inte alltid har samma uppfattning".

Nyheter · Publicerad 17:18, 29 jan 2015

Hur reagerade du på beskedet om Göran Hägglunds avgång?
– Det kom ju, som man säger, oförhappandes. Jag kände inte alls till det, så jag blev förvånad. Samtidigt kan jag förstå beslutet, efter så många år med så tunga ryggsäckar som han har haft: partiledarskap och socialminister. Det sliter på en person och ens närmsta miljö.

– Han kommer att lämna ett stort tomrum, för han har en politisk erfarenhet som är en utomordentlig tillgång för ett politiskt parti. Jag är säker på att han betytt mycket i konstruktivitet för Alliansen, och för det politiska livet över huvud taget. Göran Hägglund går aldrig ut på tunn is, utan han har reflekterat och begrundat. Det är en väldig styrka.

Hur ser du på partiets utveckling under Göran Hägglunds elva år som partiordförande?
– Jag tycker att det har varit väldigt positivt att partiet spelat en så stor roll när det gäller att bilda en alliansregering som har klarat två mandatperioder. Jag övertygad om att Hägglund har spelat en roll för att detta blev möjligt. Jag tror inte att alla har klart för sig vad det betydde att man bröt den socialdemokratiska eran under två mandatperioder i sträck, och på så sätt knäckte den här kollektivismen som vi i Sverige tror att vi måste leva med. Det är vad jag i synnerhet tänker på: att vi bröt, höll jag på att säga, väldet. Sedan är det ju många som kommer att komma ihåg honom för att fastighetsskatten försvann. Han har också gjort stora insatser som socialminister, när det gäller att korta vårdköerna och att auktorisera de frågor som ligger på socialdepartementet.

1998 fick KD 11,8 procent i riksdagsvalet under din ledning. Sedan dess har siffrorna sjunkit stadigt. Vad har gått fel?
– Man får komma ihåg att det är påfrestande att sitta i en alliansregering. Det dominanta partiet – i det här sammanhaget Moderaterna – har ju kunnat ta för sig. Det har för de andra tre partierna inneburit vågdalar. Men nu när det bättre att se framåt. Jag tror att det nu handlar mycket om att satsa på organisationsarbete fram till 2018. När ett parti blir så engagerat i riksdag och regering, så sugs personerna upp i det politiska livet. Det organisatoriska hamnar lite vid sidan om. Jag menar att man bygger partiet i lokalavdelningarna. Nu måste partiet ta tag i det organisatoriska, då kommer siffrorna också öka.

Hur ser du på de migrationspolitiska utspel som Göran Hägglund gjorde strax innan han meddelade sin avgång?
– Jag tycker att det är för väl att frågan har kommit upp på dagordningen. Nu står ju förslagen nästan som spön i backen, från Centerparitet och Folkparitet. Jag är tvärsäker på att det snart kommer förslag från Moderaterna också. Det får man säga till Hägglunds förtjänst, att det inte enbart är Sverigedemokraterna som är uppe och debatterar frågan, utan nu kommer det finnas på bred linje. Sedan kan det väl vara så att jag inte alltid har samma uppfattning. Men det kan jag hålla för mig själv.

Kan du säga någonting om det du inte har samma uppfattning i?
– Det tänker jag inte göra den här dagen. I dag minns jag Hägglund med stor tacksamhet. Han kom till Jönköpingsdistriktet som 18-åring. Det är mycket, mycket få personer som inser hur slitsamt det är hålla på i politiken på heltid. Det finns gott om tyckare, alltid. Det har jag respekt för också. Men i tid och otid har han funnits med, och han har burit ett mycket stort och tungt lass.

Vad vill du se i partiet framöver?
– Som sagt att organisationsarbetet blir mer betonat. Jag vill förstås som vanligt också att partiet betonar behovet av värden och värderingar. Det kan man aldrig göra nog mycket. Därför att det är det som vårt parti tillför.
– Sedan vill jag att partiet talar om sig självt som kristdemokratiskt parti. Inte att man håller på att använda det ena epitetet efter det andra, som kulturkonservatism och allt vad det är. Vi är ett kristdemokratiskt parti och behöver inte ha en massa andra epitet.

Vem skulle du vilja se som ny partiledare?
– Jag kommer inte säga ett knyst om det.

Varför inte?
– För jag ska inte göra det. Det vore helt fel. Om jag nu skulle vara så politiskt obegåvad att jag svarade, så vet jag inte vilket namn jag skulle säga. Ärligt.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...