Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Många äldre coronasjuka har varken fått syrgas, dropp eller sjukhusvård, visar anmälningar till Ivo. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Äldre fick palliativ vård – utan familjens vetskap

Många äldre som smittades av coronaviruset fick ”vård i livets slutskede” utan att anhöriga informerades. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

– Alla med positivt coronasvar fick palliativ vård direkt, uppger en anställd på ett boende.

Nyheter · Publicerad 08:00, 1 okt 2020

I flera artiklar i våras rapporterade Världen idag om att många äldre coronasjuka fick palliativ vård i stället för dropp och syrgas. Nu har Ekot gjort en sammanställning som visar att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har fått in över hundra anmälningar från personer som uppger att deras anhöriga med covid-19 inte fått syrgas eller näringsdropp, eller inte fått komma till sjukhus.

I stället har många coronasjuka på äldreboenden fått palliativ vård, vilket ofta innebär smärtstillande och lugnande medel – något som kan hämma andningen.

Granskningen visar också att anhöriga, i fler än 25 av anmälningarna, inte informerades om dessa beslut.

En som drabbades av att hans coronasjuka pappa fick vård i livets slutskede är Jan Gunnelin.

– Diskussionen och beslutet om palliativ vård var vi över huvud taget inte inblandade i. Det var bara ett faktum att man hade bestämt så, säger han till Ekot.

Jan Gunnelin berättar att han fick ett samtal om att läget för pappan var allvarligt varpå han och hans familj genast åkte till äldreboendet. På plats på boendet blev han förvånad över att se att pappan varken fick dropp eller syrgas.

– Vi hade kommit med ett hopp om att de skulle göra någonting, men icke, säger han.

Kort därefter dog fadern och Jan Gunnelin är nu kritisk till behandlingen av honom.

– Jag är ganska säker på att min pappa inte hade behövt dö vid det här tillfället om han hade fått rätt hjälp och vård i tid, säger han.

En annan person som Sveriges Radio har pratat med är en kvinna vid namn Gunilla vars 98-åriga mamma Karin fick palliativ vård då hon hade andningssvårigheter och slemhosta. Gunilla berättar att den palliativa vården ordinerades utan familjens kännedom.

– Vi hade ingen aning om vilket beslut som hade fattats bakom vår rygg, säger hon.

När Karin så småningom testades för covid-19 visade det sig att hon inte hade smittats av viruset, utan verkade ha en bakteriell infektion som kunde behandlas med penicillin. 98-åringen var då i så dåligt skick att hennes liv inte gick att rädda.

Världen idag har tidigare berättat att myndigheter sedan i våras uppmanar vårdinrättningar att upprätta vårdplaner för personer som vårdas inom den kommunala hälso- och sjukvården redan innan de blir sjuka.

Dessa vårdplaner är tänkta att hjälpa vårdpersonal om de tvingas prioritera, men innebär enligt vissa läkare att äldre coronasjuka inte får sjukhusvård ens när det finns lediga platser.

Detta går i linje med uppgifter i Ekots granskning.

– Alla med positivt coronasvar fick palliativ vård direkt, uppger en anonym källa som säger sig arbeta på ett boende, till Ivo.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier