Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

Aaron Keyes, lovsångspastor från Atlanta, USA, ledde lovsång och predikade under konferensen. Foto: Jonas Adolfsson

Äkthet och lovsång i fokus

Att odla en lovsångs­kultur där Gud står i fokus och där livsstilen är lika viktig som sången. På det temat talade Aaron Keyes, känd lovsångsledare och huvudtalare, när "Lovsång 13" gick av stapeln i helgen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 14 okt 2013

Runt 300 fasta deltagare hade anmält sig till konferensen som i år var tillbaka i Kungsportskyrkan i Huskvarna. Långt fler besökte konferensens offentliga möten. Där fick de bland annat lyssna till Aaron Keyes, lovsångspastor från Atlanta, USA, som ledde lovsång och predikade.
Glad och personlig talade han om att bevara sin intimitet med Gud. I hans eget fall – med fyra barn och en krävande tjänst som lovsångspastor – har han funnit tiden i stillhet med Gud vara en nyckel.
– Vi behöver lugna ner oss och bara vara med honom, sa Aaron Keyes och citerade den ena Psaltarversen efter den andra.

Han uttryckte också en oro inför vissa trender inom lovsångskulturen.
– När denna kultur börjar handla mer om kändiskap än om lärjungaskap, så är det ett problem. Något är exempelvis fel när jag är mer intresserad av mina fans och nästa spelning än av min egen familj.
– Jag blir orolig när lovsång handlar mer om konsert än om missionsbefallning, mer om turnéer än om tårar, mer om uppvisning än om Guds härlighet, fortsatte den 35-årige lovsångsledaren.
Han sa det med ödmjukhet och menade att han själv varit i diket. Omvändelse och tro är vägen tillbaka, framhöll han.

För att konstruktivt möta situationen har han och hustrun sedan sju år välkomnat lovsångsledare att bo i deras hem. Där har de fått träning i upp till ett år. Numera stannar gästerna/eleverna bara en vecka, fortsätter med självstudier och återkommer sedan till paret Keyes hem med jämna mellanrum.
– De första sex månaderna handlar bara om karaktär och teologi; vem man är i Gud och vem Gud är. Sedan fortsätter vi att ha fokus på karaktären samtidigt som vi lägger tyngdpunkten på själva hantverket.
Konferensen i Huskvarna bjöd på en rad seminarier, till exempel om dans, upphovsrätt och praktiska tips för den som leder lovsång. Bland talarna fanns exempelvis Sara Lindholm, Rickard Sundström och Mattias Martinsson.

Huvudarrangörer var David Media, Team med uppdrag och Kungs­ports­kyrkan.
– Vår förhoppning är att konferensen ska vara en samlingsplats för dem som står i lovsångstjänst. Här ska man kunna bli inspirerad av andra och få ett Gudsmöte, säger Lars Petersson, initiativtagare till konferensen och VD för David Media.
Petersson tror att årets tema "Hands up – hands out" är ett viktigt perspektiv för att bevara en sund och äkta lovsångskultur.
– Lovsången har två sidor. Den ena är att tacka Gud och att älska honom för den han är. Den andra handlar om att dela livet med dem som Gud har dött för. Om jag inte gör det så fattas något och då blir lovsången snart en subkultur i kyrkan.

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Kristna engelsmän för första gången i minoritet

England. Färre än hälften av invånarna i England och Wales betecknar sig själva som kristna. Det är första... måndag 5/12 10:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10