Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Foto: Pixabay

Äktenskapsvecka utmanar "polyamorös vardag"

Varför nöja sig med Alla hjärtans dag, när man kan ägna en hel vecka åt äktenskap och kärlek? Nu finns förslag på filmer, böcker och artiklar samt praktiska tips om vad veckan kan innehålla.

Nyheter · Publicerad 17:00, 14 feb 2018

Det är Svenska evangeliska alliansen, Sea, som tagit initiativet till Äktenskapsveckan.

– Den kristna förbundsrelationen mellan en man och en kvinna, med den tydlighet och trygghet som denna för med sig för alla parter, är i sanning värd att fira. I många länder arrangerar man redan en så kallad ”Marriage Week”, där församlingar belyser äktenskapets syfte och inbjuder till äktenskapskurser och liknande, skriver Sea:s generalsekreterare Olof Edsinger på hemsidan.

Ämnena skulle kunna belysas i gudstjänsten, på bibelstudiekvällar, hemgrupper och äktenskapsalpha till exempel.

Bland aktiviteterna som Sea föreslår finns bland annat bibel­ord, kortfilmer och studier på temat. Men också 20 praktiska tips, till exempel att ge en uppmuntrande gåva till paren i omgivningen som gift sig senaste året, eller att be paret som varit gift längst tid att dela med sig av råd för ett långt äktenskap.

Sedan 2007 har Sea uppmuntrat församlingar att ha äktenskapet i fokus söndagen innan Alla hjärtans dag, och kallat det Äktenskapets dag. Men i år vill man alltså utöka engagemanget till en vecka så att fler grupper inom församlingens verksamhet inspireras att ta en närmare titt på den kristna synen på kärlek och äktenskap.

Bibelns tal om det trogna monogama äktenskapet kan ses som en motvikt till Svenska Dagbladets aktuella artikelserie på temat ”Polyamorös vardag”, vilket innebär att leva i flera parallella förhållanden.

– Även om det är få som okritiskt väljer att praktisera de förhållningssätt som presenterades där, ska vi inte underskatta genomslagskraften i den polyamorösa trenden. Den är trots allt en naturlig förlängning av vår tids mer allmänna normupplösning, påpekar Olof Edsinger.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...