HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Björn Lindgren/TT

Åkessons cover på bönesång genererar pengar till flyktingar

Världen idag uppmärksammade nyligen att Jimmie Åkesson spred kristna låten "Jag tänker be för Sverige". När nu SD-ledaren och ett band spelat in en cover på låten har Simon Ådahl som står bakom bönesången, bestämt sig för att låta intäkterna som detta ger gå till flyktingar.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 dec 2015

Det var i en Facebookpost tidigare i höstas som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmanade till minskad polarisering och till bön. Han länkade dessutom till en sång som han sa att han lyssnat mycket på, "Jag tänker be för Sverige".

Simon Ådahl som skrivit sången betonade då att han inte vill att låtens innebörd kidnappas av politiska partier, men han uttryckte en förhoppning om att Åkesson skulle komma till tro.

På tisdagskvällen skrev Åkesson på Facebook igen och denna gång presenterade han en cover på bönesången som han gjort tillsammans med bandet "Bedårande barn". Covern finns nu också att köpa på iTunes.

- Det här är ju en bönesång som gäller kristna människor, det handlar inte... Faktum är att inget politiskt parti ska ta en politisk poäng på min låt, säger Simon Ådahl om covern till journalisten Emanuel Karlsten som publicerar intervjun på sin Facebooksida.

Ådahl skriver senare i ett sms till Karlsten:
"Tänker skänka alla pengar deras version ger till flyktingar. Om 6-12 månader vet jag exakt vad deras version har genererat - sedan går varje krona de spelat in till flyktingar. Vi får hoppas att de får en jättehit!"

Uppdatering:
Jimmie Åkesson kommenterar på twitter Simon Ådahls beslut att låta pengar från covern gå till flyktingar: "Ådahls agerande är utmärkt. Ger oss båda något konstruktivt att fokusera på, ett gmnsmt intresse i att låten sprids", skriver SD-ledaren. 

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...