Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Jimmie Åkesson (SD) tillsammans med utfrågarna Robert Eriksson och Britta Hermansson. Foto: Björn Emanuelson

Åkesson: Varför ska du rösta om du inte kan svenska?

Det var, inte helt oväntat, den mest polemiska kyrkliga utfrågningen hittills när Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Vårgårda möte på onsdagskvällen. Han fick bland annat tuffa frågor om SD:s syn på nationen kontra Gudsriket.

Nyheter · Publicerad 17:01, 24 aug 2018

Det var en trött SD-ledare som bara fått någon timmas sömn på grund av ryggvärk som dök upp i Tångahallen för Equmeniakyrkans partiledarutfrågning.

Men det var tydligt att många SD-sympatisörer också tagit sig dit; Åkesson avbröts av applåder många gånger under kvällen. När Britta Hermansson frågade honom om hans svagheter berättade han om den osäkerhet han ofta brottas med.

– Jag har hela mitt liv varit rädd för att göra fel.

– Det passar inte jättebra i politiken. Det har jag fått jobba ganska mycket med.

Samtalet kom snart in på invandring, integration, assimilering och svenskhet. Hermansson förde fram att hon ser sig som först kristen, och sedan svensk eller vilken nationell identitet man har. Åkesson sa att han förstod det men menade att den största skiljelinjen i svensk politik just nu handlar om vad integration är.

– För mig är integration ett medel för att nå sammanhållning i samhället, sa han.

– Mångfalden är sammanhållningen, kontrade Hermansson, en syn Åkesson beskrev som en ”lyxvärdering” eftersom mångfalden inte upplevs som något positivt av alla.

SD-ledaren ifrågasatte valmaterial på olika språk.

– Varför ska du rösta om du inte kan svenska men bor i Sverige? Jag förstår faktiskt inte det.

Han fick även svara på varför SD är motståndare till muslimska böneutrop, något utfrågaren ansåg kunde rymmas i religionsfriheten.

– Vi menar att böneutrop har en stark segregerande effekt.

– Det är också ett monument över islam. Man får vara muslim i Sverige men Sverige är inte muslimskt, menade Jimmie Åkesson.

Kvällens...

Citat: ”Har du träffat en liten kattunge någon gång?” Jimmie Åkesson när han får i uppdrag att försöka förklara för Britta Hermansson vad som är så bra med katter.

Brännpunkt: ”Det måste vara slut med det nu”. Åkesson tycker att Sverige ska ställa krav på invandrare och inte bara möta deras önskemål.

Sång: I en annan del av världen, Tomas Andersson Wij.

Ord: "Nationalism." Synen på nationell identitet återkom under kvällen.

 

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...