Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Runar Sögaard och Jimmie Åkesson (SD). Foto: TT

Åkesson blir utfrågad av Runar Sögaard

På måndag kväll har Runar Sögaard tagit initiativ till det han kallar ett ”väckelsemöte” i Uppsala där han ska samtala med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson. – SD:s politiska åsikter gynnar kristna, menar Sögaard.

Nyheter · Publicerad 10:12, 20 aug 2018

Han skräder inte orden när Världen idag når honom inför måndagens arrangemang.

– Vi har en situation där media och politiska partier håller på med vuxenmobbning på sitt allra mest skrämmande sätt, säger han om hur han tycker att SD behandlas i offentligheten.

Han har själv talat med Åkesson vid flera tillfällen och säger att SD-ledaren var ”överväldigande positiv” inför frågan att delta i samtalet som hålls i anläggningen Fyrishov i Uppsala. 

Runar Sögaard säger att han ska fråga Åkesson om saker som berör kristenheten. Han nämner moral, det judisk-kristna arvet, kristna friskolor, Israel och hbtq.

– Jag vill låta honom tala till punkt och komma med tuffa och aktuella frågor.

– Min förhoppning är att när publiken går därifrån så ska man veta om man ska rösta på SD eller om man inte ska det.

Runar Sögaard tror att ”en lavin” av frikyrkliga kommer att rösta på Sverigedemokraterna i valet och tycker att kristna ledare som tar avstånd från SD är fel ute. 

– Det här är ett parti som rent krasst har politiska åsikter som gynnar kristna.

Vad är din egen relation till SD?

– Jag känner ett antal riksdagsledamöter och blivande riksdagsledamöter. Jag vet flera som har en stark bekännelse och profilering som kristna och de har berättat vilken enorm respekt de möter i hela partiet.

Bibeln talar upprepade gånger om att ta hand om främlingen och invandraren, det går som en röd tråd genom Bibeln. Står inte mycket av SD:s politik i motsats till detta?

– Bibeln är tydlig att vi ska ta oss an främlingen, den faderlöse och änkan, att vi ska älska främlingar och inte förtrycka dem som bor ibland oss utan räkna dem som infödda. Det är en självklarhet men det har inte SD och Jimmie Åkesson vänt sig emot, enligt Sögaard som upprepar SD:s argument om att hjälpa utsatta på plats.

Världen idag har vid upprepade tillfällen sökt Sverigedemokraterna för kommentarer kring varför man medverkar i samtalet och vad man hoppas uppnå, men utan framgång.

Löfven svajade om avdrag för gåvor

Välgörenhet. – Kan statsministern, här och nu, ge ett löfte om att gåvoavdraget blir kvar? Den frågan ställde KD-ledaren Ebba Busch Thor nyligen till Stefan...

KD mot himlen i Förtroendebarometern

Samhälle. Ett spännande år i politiken gav utslag i Förtroendebarometerns mätning av hur mycket vi litar på partierna. Några ökade, några rasade och några...

Gud, förvaltarskap och människovärde

Ledare Skapelsen Vi har begåvats med nya ord som ”klimatångest” och ”flygskam”. Det är naturligt att de globala utmaningarna sätter avtryck i språket. Men frågan är...

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika...

40 barn räddades mirakulöst då tornado slet av kyrktak

Mirakel. Förra veckan slog en tornado till mot Paducah, Kentucky, och slet loss taket från baptistkyrkan Mount Zion, som förstördes. Det vill säga, så när som...