Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson håller sitt tal under politikerveckan i Almedalen. Foto: Henrik Montgomery / TT

Åkesson backar om abort och samkönad adoption

Redan i höstas, i samband med sina landsdagar, började Sverigedemokraterna lätta på motståndet mot samkönade adoptioner. Nu tonar partiledaren Jimmie Åkesson ner Sverigedemokraternas krav på att sänka gränsen för fri abort från 18 till 12 veckor. – Jag tycker inte att det är en viktig fråga, sade han i SVT:s Opinion Live i lördags.

Nyheter · Publicerad 09:29, 12 jul 2018

På sin hemsida skriver Sverigedemokraterna att man ser med "stor oro" på de många aborter som görs i Sverige, och efterlyser en handlingsplan för att minska dem. Det står också att partiet förordar fri abort fram till den tolfte graviditetsveckan, "liksom de flesta länderna i Europa", jämfört med nuvarande lagstiftning som ger utrymme för fri abort till vecka 18.

Men i SVT:s program Opinion Live verkar Jimmie Åkesson nedvärdera betydelsen av skrivelsen.

– Vad jag vet har partiet inte lagt några förslag om det; enskilda ledamöter i riksdagen har gjort det, sade partiledaren och tillade att en sänkning av abortgränsen inte är "avgörande för att sänka de ganska höga aborttalen".

– Det är ett mer principiellt ställningstagande som förmodligen inte får särskilt stor effekt på aborttalen.

På en fråga från programledaren om det inte egentligen vore rimligare att vilja sänka abortgränsen ännu mer, med tanke på att de allra flesta aborter i dag sker redan före vecka nio, gav Jimmie Åkesson först ett ironiskt svar.

– Vi kan förbjuda abort helt. Då får vi inga fler, åtminstone inte på pappret, sade han.

Därefter gav han ett mer seriöst menat svar.

– Det är inte rimligt heller. Man får någonstans göra en rimlig etisk, en rimlig principiell avvägning. Och många andra länder i Europa har vecka tio eller vecka tolv, och vi tycker det är en rimlig harmonisering i någon mening.

När det gäller sam­könade adoptioner så säger Sverige­demokra­ternas principprogram från 2011 att ett barn som mister sina biologiska föräldrar bör "ha rätt till både en man och en kvinna som en ersättning för den far och den mor man har förlorat".

Det är förklaringen till att partiet, med vissa undantag, motsätter sig "statligt sanktionerad adoption för såväl ensamstående, som samkönade par och polyamorösa grupper".

Att detta är på väg att ändras framkom under partiets landsdagar i november förra året, då ungdomsförbundet, Ungsvenskarna, i en motion föreslog en utredning i syfte att öppna för samkönade adoptioner.

Partistyrelsen medgav då i sitt svar att det "finns fog för att, avseende rätten att prövas som adoptivföräldrar, se över om det verkligen är rimligt att exkludera samkönade par", och föreslog att man skulle utreda frågan i samband med att principprogrammert revideras 2019.

När SvD Junior i helgen som gick frågade Jimmie Åkesson varför partiet inte tycker att två personer av samma kön ska kunna adoptera, blev svaret följaktligen ett annat än det skulle blivit för ett år sedan.

– Vi tycker nog det nu faktiskt. Vi har inte tyckt så tidigare men vi har blivit ett stort parti, svarade han.

–  Det är vårt ungdomsförbund som drivit fram det. Jag trodde att det skulle stöta på lite motstånd, men det har inte varit något motstånd alls faktiskt. När vi efter valet ska skriva om vårt principprogram kommer vi nog ändra oss.

På frågan om vad han själv tycker om samkönade adoptioner, svarar partiledaren:

– Jag har varit väldigt skeptisk, men jag har utvecklat mina värderingar.

Jag har varit väldigt skeptisk, men jag har utvecklat mina värderingar.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00