Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Aftonbladet-krönikör efter mordet: Alla missionärer borde ha mördats

Alla missionärer som genom tiderna närmat sig ursprungsfolk borde ha mördats. Det skriver en krönikör i Aftonbladet apropå mordet på den unge kristne man från USA som nyligen dödades vid ett försök att landstiga på ön Norra Sentinel i Indiska oceanen. Men Aftonbladet ser ingen anledning att ta avstånd från åsikten.

Nyheter · Publicerad 09:33, 4 dec 2018

"Sentineleserna på den lilla ön i Indiska oceanen gjorde det som invånarna i Australien, Amerika, Afrika och stora delar av Asien borde ha gjort så fort den vite mannen steg i land och ropade: Jesus älskar er!"

Det skriver Aftonbladets krönikör Peter Kadhammar i en artikel som fått rubriken "Invånarna som dödade missionären gjorde rätt".

I sin krönika drar Peter Kadhammar paralleller till aztekerna och inkafolket, ursprungsfolk i Central- och Sydamerika som gick under vid mötet med de spanska erövrarna i början av 1500-talet. Men han antyder också att den 27-årige missionären, John Allen Chau, skriver in sig i en folkmordstradition som nådde Europa med Förintelsen.

"Vi har svårt att begripa ondskan bakom Förintelsen. Men vi försöker i alla fall. De andra – ursprungsamerikaner, folk i Afrika, aboriginer, armenier – beklagar vi som offer i historien. Det var något som hände. Det var så länge sedan," skriver han.

"Hur [sentineleserna] betraktade den gudfruktige John Allen Chau vet vi inte heller men de handlade rationellt. Släpp in de vita männen och er värld är snart utplånad."

En av dem som reagerat på kröniken är Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekretare vid Svenska evangeliska alliansen.

"Mycket märklig text i Aftonbladet där kristen mission görs synonymt med kolonialismen – och försvarar ihjälskjutningen av John Allen Chau," skriver han, och hänvisar till forskning som visar att kristna missionärer var katalysatorer för demokratiska reformer på flera håll i världen.

Det är den amerikanske statsvetaren Robert Woodberry, vid Baylor university i Texas, som visat att protestantiska missionärer var avgörande för utvecklingen av demokratiska strukturer i Afrika, Asien, Latinamerika och Oceanien. Framför allt genom sin iver att göra Bibeln tillgänglig på människors eget språk.

När Världen i dag frågar Aftonblandets ansvariga utgivare, Lena K Samuelsson, om tidningen står bakom åsikten att ursprungsfolk gör rätt i att mörda missionärer, och att detta borde ha gjorts genom tiderna, blir svaret inte nekande.

I ett mejl till Världen idag konstaterar biträdande redaktör Eric Rosén att Peter Kadhammar "utgår [...] ifrån den aktuella händelsen och tar ett grepp om historisk kolonialism, och de oerhört blodiga konsekvenser den haft, inte sällan i Guds namn".

"Den som läser texten förstår också det sammanhang i vilken den är skriven och vad han syftar på, tror vi."

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.