Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Afro-pastorer tackade Trump i Vita huset

Ett 30-tal kristna ledare, de flesta afroamerikaner, var på plats i Vita huset när Donald Trump mötte innerstadspastorer i onsdags. Ledarna, däribland Alveda King, tackade Trump för saker som mod, lyhördhet och omsorg. – [Du är] antagligen den mest svart-vänliga president vi har haft, sa en av pastorerna.

Nyheter · Publicerad 11:22, 3 aug 2018

Med Martin Luther Kings brorsdotter Alveda King vid sin ena sida och afroamerikanska pastorn John Gray vid sin andra sida inledde USA:s president Donald Trump sitt möte med kristna ledare från landets, ofta problemfyllda, innerstäder i onsdags.

– Det är en stor ära att vara här i dag med några av de ledande pastorerna och kristna ledarna från hela vårt land. Det här är fantastiska människor, varav jag känner de flesta, sa Trump.

Totalt var ett 30-tal kristna ledare på plats i Vita huset – de flesta afroamerikaner, men även någon latinamerikansk och vit pastor – samt en hord journalister. På agendan stod diskussion om förändringar som redan gjorts och ”vilka steg som behöver tas för att fortsätta ge bättre möjligheter och säkerhet till landets medborgare”.

– Genom hela vår historia har USA:s kyrkor och religiösa ledare krävt förändringar och inspirerat oss till att bry oss om och ge hopp till dem som är i nöd. Det här är människor som gör ett jobb och det uppmärksammas i princip aldrig, vilket de inte ens bryr sig om, fortsatte Trump.

Han lyfte även fram betydelsen av tro när det gäller att forma starka familjer och samhällen och menade att detta är något som underskattas.

– Ni är beundrade av alla i det här landet. Även om de inte är troende så beundrar de flesta vad ni gör. Men kanske gör vi dem till troende, eller hur? sa Trump och mottog skrattsalvor.

Efter inledningsorden bad han pastorn John Gray leda skaran i bön. Tillsammans böjde de sina huvuden och bad för dagens samling och Guds ledning för landets bästa.

Därefter lämnade Trump över till pastorerna så att de fick presentera sig och säga vad de hade på sina hjärtan. Först ut var Alveda King som inte bara är brorsdotter till den kända människorättskämpen utan även är evangelist och kämpar för ofödda barns rättigheter.  

– Jag är så välsignad och ärad över att vara här och ha möjlighet att be i just Vita huset, sa King.

Därefter lyfte hon fram en av alla bra saker hon anser att presidenten har gjort.

– Alla förväntar sig att jag ska prata om livet och bebisar, och jag skulle kunna göra det. Men du har öppnat upp stålgruvorna. Och jag bor mitt emot en stålgruva i Birmingham, sa King och berättade att hon numera ser människor gå till jobbet, ha pengar till mat samt ta på sig finkläder för att gå till kyrkan på söndagarna.

Alla pastorer tackade Donald Trump för att han hade bjudit in dem och många tackade för den fängelsereform som drivits igenom under Trumps tid i Vita huset och som bland annat innebär att personer som kommer ut ur fängelset får delta i ett särskilt arbetsprogram.

Flera av pastorerna tackade också Trump för initiativ som har gett bättre levnadsvillkor och arbetsmöjligheter för landets afroamerikaner och latinamerikaner. 

– Det här kommer antagligen bli den mest svartvänliga (pro-black) president som vi har haft under vår livstid, sa den afroamerikanska pastorn Darrell Scott.

– Ge honom en chans. Fäst inte blicken på gänget här bakom, fortsatte han och nickade mot journalisterna medan pastorerna skrattade.

En av pastorerna berättade att han tittar mycket på nyheter och att han häromveckan, när han såg Trump tala, tänkte att han skulle vilja träffa honom för att låta Trump lyssna på honom. Men han kände ingen som kände Trump och visste inte hur det hela skulle gå till. Inte kunde han då ana att han snart skulle få ett samtal med en inbjudan till Vita huset.

– Jag vill tacka dig för att du tar dig tid att lyssna på oss om vad som är angeläget i våra församlingar och i vår tro, sa han.

Andra ledare sa att de var tacksamma för Trumps mod, omsorg och initiativ som gett kyrkan frihet att verka. 

– När du kandiderade sa du att om du vann valet så skulle kristna alltid ha en vän i Vita huset. Jag var ivrig att se om det ordet skulle hållas eller inte. Att sitta här med dig i dag, som en representant för den kristna församlingen, är underbart, sa pastorn Mike Freeman.

Han passade också på att bjuda in Trump till söndagsgudstjänst i sin församling som ligger tio minuter från Vita huset.

– Tack. Jag kommer över, sa Trump.

Under den halvtimmeslånga sittningen sa ingen av de inbjudna pastorerna något negativt om presidentens politik.

När du kandiderade sa du att om du vann valet så skulle kristna alltid ha en vän i Vita huset. Jag var ivrig att se om det ordet skulle hållas eller inte.

Lilla Aktuellt väjde för svåra frågor om könsbyte bland barn

Könsdysfori. Att bli pojke var helt rätt för tioåriga Minea, som numera heter Max. Det berättade förra veckans ”Lilla Aktuellt”, SVT:s nyhetsprogram som vänder...

SKR: ”Migrationsverket måste respektera konvertitens tro”

Konvertiter. Migrationsverkets bedömning av konvertiter har systematiska brister, och måste ta större hänsyn till hotbild och levd tro. Det skriver Sveriges...

100 år av demokrati finner oss i politisk kris

Ledare 100 dagar utan regering I måndags firade demokratin 100 år i Sverige – ett faktum värt att fira! Den 17 december 1918 fattade riksdagen beslutet om ”allmän och lika...

Olof Edsinger i DN: Låt inte 15-åringar byta kön

Könsdysfori. Regeringen måste dra tillbaka det lagförslag som skulle göra det möjligt för 15-åringar att göra ett kirurgiskt könsbyte utan föräldrarnas...

Asia Bibi är kvar i sitt gömställe

Pakistan. Det är fortfarande oklart när Asia Bibi, den kristna kvinna som den 30 oktober frikändes från en dödsdom för hädelse, ska kunna lämna sitt gömställe...