Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Afrikanska flyktingar i protest mot Netanyahu

Både i Tel Aviv och Jerusalem demonstrerade israeliska aktivister tillsammans med afrikanska asylsökande mot regeringen i förra veckan efter att hoppet om en lösning på flyktingkrisen snabbt grusats.

Nyheter · Publicerad 11:00, 12 apr 2018

Hoppet om en lösning på situationen för tiotusentals afrikanska flyktingar i Israel försvann lika snabbt som det kom, när premiärminister Netanyahu förra måndagen både presenterade och strax därefter backade från en överenskommelse med FN:s flyktingorgan UNHCR.

Steget från glädje till förtvivlan var kort för de asylsökande, och besvikelsen var stor under demonstrationer under tisdagen och onsdagen. En av dem som protesterade i Tel Aviv på tisdagen var 29-årige Monim Haroon från Eritrea. Han menar ändå att folkets stöd ger honom hopp, säger han till Jerusalem Post.

– Jag är säker på att om folket fortsätter att stötta oss kommer vi att få en bättre situation, och till slut kommer regeringen att fatta ett positivt beslut, för det är så det fungerar i demokratiska länder.

Över 35 000 afrikanska flyktingar, främst från Sudan och Eritrea, finns i dag i Israel. Många av dem har utsatts för svåra övergrepp i hemlandet och under vägen till Israel, men de israeliska myndigheterna betraktar dem som migranter utan asylskäl.

I januari i år ställdes asylsökarna från Afrika inför ett val av regeringen: antingen acceptera att skickas till Uganda eller Rwanda, eller hamna i israeliskt fängelse. Både FN och israeliska aktivistgrupper dömde ut deportationerna till de båda afrikanska länderna som osäkra, och i mars stoppades de av Högsta domstolen.

När så premiärminister Netanyahu vid en presskonferens på måndagen presenterade en överenskommelse med UNHCR väcktes nytt hopp för flyktingarna. 16 250 av afrikanerna skulle tas emot av ”i-länder som Kanada, Tyskland, eller Italien”, sade Netanyahu. Lika många flyktingar skulle beviljas tillfälliga uppehållstillstånd i Israel, förklarade han och lovordade överenskommelsen.

Men bara timmar senare, under måndagskvällen, förklarade Netanyahu i ett Facebook-inlägg att överenskommelsen inte längre är giltig. Detta efter starka protester, främst från den politiska högerkanten, där afrikanerna ses som ”infiltratörer” som bör kastas ut.

Rabbi Susan Silverman, som är starkt engagerad för flyktingarna, är mycket besviken på premiärministern. Överenskommelsen med UNHCR var bra och realistisk, menar hon. Men så ändrade Netanyahu sig för att det var det politiskt mest lönsamma att göra, enligt Silverman.

– Han använder israeler som litar på honom som en sköld och offrar människoliv för sina själviska syften, säger hon till Världen idag.

– Flyktingarna från Afrika har kommit till Israel för att ingen annan plats i Mellanöstern är trygg för dem. De kom genom Egypten och Sinai där de våldtagits, misshandlats, torterats och kidnappats. Här är de åtminstone säkra, en dag i taget, säger rabbi Silverman och öser samtidigt kritik över de styrande i Israel.

– Vår regering vill bara göra deras liv svårare och offrar dem på det politiska spelets altare.

Vad som kommer att hända nu med flyktingarna är högst osäkert. Avtalet med Rwanda har skrotats, uppgav premiärministern på måndagen, och efter det har 58 flyktingar som vägrat att resa dit frigivits ur häkte. Ytterligare 212 häktade flyktingar kan komma att friges om även Uganda utesluts som deportationsland. Ett sändebud från regeringen undersöker just nu förutsättningarna i landet, skriver Haaretz.

Men det skulle inte vara svårt för Israel att integrera flyktingarna i samhället, menar Silverman.

– Inte alls. Vi skulle kunna använda vår uppfinnaranda och kreativitet till att vända den här krisen till en möjlighet att utbilda de afrikanska asylsökarna i israelisk teknologi.

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Nominering av polischef blir politisk stridsfråga

Polisen. För en månad sedan nominerades Moshe ”Chiko” Edri av ministern för inrikes säkerhet, Gilad Erdan, till nästa polischef. Nomineringen godkändes av...

Mukwege prisas: ”En människa med stark moralisk resning”

Nobelpriset. En orädd och helgjuten människa med stark moralisk resning. Så beskriver journalisten Birger Thureson vännen Denis Mukwege, som han träffade dagligen...