Sänd ditt bröd över vattnet för med tiden får du det tillbaka.
Predikaren 11:1

Världen idag

Advokat Thomas Bodström:

Nyheter · Publicerad 06:00, 28 jan 2011

En ny advokat och frågor från Världen idag har efter två och ett halvt år helt plötsligt fått fart på polisens internutredare.
- I mitt uppdrag som målsägandebiträde har jag lagt ned mera tid i förhållande till uppdraget än jag har gjort i något annat liknande fall, försvarar Thomas Bodström sitt agerande.


Världen idag har i mer än två månader haft kontakt med polisens internutredare och åklagare angående Karins anmälan.
Samtidigt som Världen idag började ställa frågor till polisutredare och åklagare, bytte Karin advokat från Thomas Bodström till Björn Hurtig.
Under dessa två månader – två och ett halvt år efter den ursprungliga anmälan – har Karin kallats in till ett första polisförhör, samtidigt som chefen för rikskriminalens barnporrenhet anlitats för att göra en bedömning av de bilder som Karin fått skickade till sin mobiltelefon.

Vid flera tillfällen under dessa månader har dessutom åklagare och utredare utlovat att beslut i ärendet ska fattas under de närmaste dagarna – men utan att något beslut har fattats.
Förra veckan kom i stället det blodiga lakan som lämnades in som bevismaterial i samband med polisanmälan i augusti 2008, tillbaka till Karin i ett postpaket – utan att ha undersökts.
Karin har statistiken emot sig, ytterst få anmälningar mot poliser leder nämligen till någon rättslig åtgärd. Av 478 ärenden som överåklagare Björn Ericson haft hand om och avslutat sedan han blev chef för riksenheten för polismål för fyra år sedan, är det bara ett enda som lett till att någon polis åtalats, och inget ärende har lett till strafföreläggande, rapporterade Sveriges Radio Ekot i april förra året.

Advokat Thomas Bodström tycker inte att han varit passiv under den tid som han arbetat med Karins fall. Samtidigt påstår han att polisutredarna misstänkt att Karin egentligen bett om att få dessa sms-hot – för att sedan kunna anmäla polisen.
– I mitt uppdrag som målsägandebiträde har jag lagt ned mera tid i förhållande till uppdraget än jag har gjort i något annat liknande fall, uppger han till Världen idag.
När du medverkade i Kvällsöppet uttalade du dig inte om Karins situation, trots att både du, ditt advokatkontor och Lennart Ekdal fått hennes muntliga och skriftliga tillåtelse till detta. Hur motiverar du detta agerande?
– Jag var inte med i programmet på grund av frågan om Karin utan i en helt annan fråga.
Du har uttryckt till Karin att det förekommit avlyssning av henne i samband med den polisundersökning som nu pågått i några år. Vilka rättsliga åtgärder har du som advokat vidtagit med anledning av dessa uppgifter om avlyssning?
– Karin har påstått att hon har fått motta ett mycket stort antal sms från polismannen. Polisen har dock funnit att det är en annan person som skickat dessa sms till Karin, något som denne också har erkänt. Han har också berättat att han har gjort det för att Karin ville det. Polisen har också kunnat visa på kopplingar mellan denne person och Karin.
– Detta skulle kunna föranleda att polisen skulle misstänka Karin för brott även när det gällde hennes egna anmälningar. Som advokat är det min uppgift att informera en klient om saker som kan hända, till exempel häktningsregler eller telefonavlyssningar. I det här fallet har jag aldrig trott att det skulle ha förekommit olaglig avlyssning, varför det inte har funnits någon anledning att agera. Ruben Agnarsson
ruben.agnarsson@varldenidag.se

I Guds närhet skapas en innerlig längtan efter att bli mer lik Jesus Kristus.

Ledarkrönika I församlingsgemenskapen sker tillväxt och fruktbärande i våra liv. För att detta ska ske är... torsdag 28/1 00:30

Därför vaccinerar inte Israel de palestinska araberna

Israelkommentar Israels framgångsrika vaccinations­kampanj mot corona­viruset har fått stor uppmärksamhet världen... torsdag 28/1 00:20