Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

I seminariet deltog (fr v): Katarina Tracz, tankesmedjan Frivärld, Gabriel Donner, advokat, Nasrin Sjögren, Open doors, Soheila Fors, tehuset Khatoon, Thomas Schirrmacher, Världsevangeliska alliansen och Katherine Cash, Svenska missionsrådet. I mitten: riksdagsledamoten Annelie Enochson (kd), arrangör. Foto: Arash Asadi

Advokat: Livsberättelser förutsätts vara uppdiktade

Migrationsverket förutsätter ofta att afghanska konvertiters berättelser är uppdiktade. Det menade advokaten Gabriel Donner på ett seminarium i riksdagen på onsdagen.

Nyheter · Publicerad 08:45, 9 nov 2012

Seminariet arrangerades av de kristdemokratiska riks­dagsledamöterna Anne­lie Enochson och Andreas Carlson för att upp­märksamma situationen för kristna minoriteter och konvertiter i runt om i världen.
Världen idag-kolumnisten Nasrin Sjögren deltog som representant för organisationen Open doors och hon menade att många föreställer sig en vit man med mycket makt och pengar när man hör ordet ”kristen”.
– Men jag tänker på en ensamstående mamma i Nigeria som kämpar på och går i högmässa på söndagen. Och så kommer en islamistisk terrorgrupp och spränger kyrkan. Den bilden börjar komma upp lite grann nu, sa hon.

Advokaten Gabriel Donner har de senaste åren företrätt många asylsökande kon­vertiter från Afghani­stan. Han menade att Migra­tions­verket ofta ifrågasätter konvertiternas berättelser och antar att de är uppdiktade.
– Men i de flesta fall handlar det om personer som vistas i kyrkor 6-10 timmar i veckan under ett helt år. Hur klarar man av det om det inte är en genuin övertygelse?
Gabriel Donner berättade att en klar majoritet av de konvertiter som han företrätt under de senaste par åren, är kvar i samma församling som de döptes i, uppemot 15 procent har bytt till en annan församling och 5-10 procent tycks inte vara kvar i något kristet sammanhang.
– Men räcker de här 5-10 procenten för att säga nej till de andra 90 procenten som inte kan åka tillbaka till Afghanistan?

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier