HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Fredrik Persson/TT

Adaktusson vill inte efterträda Hägglund

Lars Adaktusson har varit ett av de hetaste namnen i spekulationerna kring vem som ska bli ny partiledare för Kristdemokraterna. Nu har han meddelat att han inte vill leda partiet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 feb 2015

– Det har varit en hel del funderande fram och tillbaka. Jag står till förfogande för uppdrag i parti­styrelsen och presidiet. Men där­emot kommer jag inte att kandidera som partiordförande, säger Lars Adaktusson till Dagens nyheter.

Han är just nu Europaparlamentariker för Kristdemokraterna och har nominerats till partiledare, men tackar alltså nej. Adaktusson, som gick direkt ifrån journalistyrket in i KD, anger begränsad partipolitisk erfarenhet som huvudskäl.

– Jag har heller inte den breda kompetens vad det gäller sakpolitiken som jag tror man behöver ha som partiledare, säger han.

I helgen nominerades Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, av KD:s lokalavdelning i samma stad, till ny partiledare. Först spreds under lördagskvällen uppgiften att hon nu tacka ja till att betraktas som kandidat för uppdraget. Men senare på twitter skrev hon: "Jag har inte gett nytt besked i partiledarfrågan. Jag återkommer vid beslut. Flera avdelningar har dock nominerat. Inte samma sak."

Andra som nämnts som möjliga efterträdare till Hägglund är Acko Ankarberg, Emma Henriksson och Jakob Forssmed. Inte heller dessa har ännu lämnat besked om de står till förfogande.

Fram till den 25 februari klockan 20 pågår nomineringen från distrikt och lokalavdelningar. Därefter samlas huvudkandidaterna till ett möte i Stockholm då ett 70-tal kristdemokrater från distriktsstyrelserna ute i landet får ställa sina frågor.

Senast i samband med det mötet väntas namnen på kandidaterna till att bli Kristdemokraternas nästa partiledare bli offentliga.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...