Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Adaktusson talade om förföljelsen av kristna

Förföljelsen av kristna pågår i nära nog 100 länder och orsaken är främst radikal islamism och kommunism. Det framhöll Lars Adaktusson då han talade på After Work i Jönköping på fredagen. – Som kristna kan vi be för våra bröder och systrar, påpekade han.

Nyheter · Publicerad 09:00, 17 apr 2018

Förväntningarna var höga och pingstkyrkans café var fullsatt när kristdemokraternas EU-parlamentariker och riksdagskandidat kom på besök på fredagen. Det tisslades och tasslades om hur statsmannamässig Lars Adaktusson var då han steg fram till podiet tillsammans med moderatorn Marcus Ardenfors, tillika föreståndare i pingstförsamlingen.

Adaktusson, som har sina rötter just här i Jönköpings Pingstkyrka, berättade att tron alltid har funnits där som en grundläggande trygghet i hans liv. Hans engagemang och samhällsintresse präglades av uppväxten i frikyrkan, och intresset för att skriva ledde honom in på journalistikens bana. 2013 genomförde han ett stolsbyte och började engagera sig politiskt för Kristdemokraterna.

– I grunden har jag alltid haft trygga värderingar och vetat var jag står i relation till samhällsutvecklingen och behovet av kristna värderingar i samhället. När jag sedan såg att dessa värderingar började ifrågasättas och försvagas kände jag en väldig lust att försöka driva opinionsbildning i en annan riktning, förklarade Lars Adaktusson.

Sedan 2014 sitter han i Europaparlamentet för Kristdemokraterna. Han har ett fokus på utrikespolitik med inriktning på mänskliga rättigheter och arbetar mycket med frågor som rör religionsfrihet.

– Religionsfriheten är verkligen en hörnpelare i varje demokrati. Den är också något av en portalrättighet i FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

– Tyvärr ökar religionsförföljelsen. Inte minst mot kristna runt om i världen. Kommunism och islamism är de stora ideologierna bakom förföljelsen mot kristna. Missionsorganisationen Open Doors gör årligen en sammanställning där vi kan se hur utvecklingen ser ut i olika delar av världen. Deras slutsats är väldigt tydlig; förföljelsen mot kristna ökar, sa Lars Adaktusson.

På frågan om vad man kan göra för de förföljda syskonen svarade Lars Adaktusson:

– När man träffar kyrkoledare och kristna i de här länderna och frågar vad vi kan göra för dem, får man väldigt ofta svaret: “Glöm inte bort oss! Ta med oss i era förböner.” Som kristna har vi möjlighet att be för våra kristna bröder och systrar som förföljs.

En representant för Open Doors äntrade sedan scenen och berättade om organisationens arbete och uppmuntrade alla att ta en bönehandbok och varje vecka be för de trossyskon i något av de 50 länder där förföljelsen av kristna är som störst.

Många fler frågor behandlades under samlingen och Lars Adaktusson gav kunniga svar. Efteråt tackade Lars Adaktusson för att han fick komma. Han stannade kvar en stund, hälsade på bekanta, svarade på en del frågor, ställde upp på några gruppfoton innan han ilade vidare till tåget hem och familjen i Stockholm.

Tyvärr ökar religionsförföljelsen. Inte minst mot kristna runt om i världen. Kommunism och islamism är de stora ideologierna bakom förföljelsen mot kristna.

Budget kan öppna upp för avdragsrätt på gåvor

Omröstning. Om Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetförslag får stöd i riksdagen kan det innebära att avdragsrätt på gåvor till välgörande...

Extraval rycker närmare

Politik. När riksdagen på fredag röstar om Stefan Löfven (S) som statsminister tas ytterligare ett steg mot extraval. Talmannen Andreas Norlén utesluter inte...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...