Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Adaktusson presenterade KD:s Mellanösternpolitik

EU-parlamentarikern och riksdagskandidaten Lars Adaktusson, KD, presenterade vid ett seminarium i Vallhamrakyrkan i Göteborg i förra veckan Kristdemokraternas program för en ny svensk Mellanösternpolitik.

Nyheter · Publicerad 16:30, 16 aug 2018

Det var Israels vänner i väst och Vänskaps­för­bundet Sverige – Israel som arrangerade seminariet ”Israel under attack – politiska angrepp från Stockholm och Bryssel”, och intresset var stort. Inför en fullsatt kyrka talade den tidigare Mellanösternkorrespondenten om Israels utsatthet och om behovet av en ny svensk politisk linje.

– Det är val om tre veckor och Sverige står inför ett vägskäl. Välfärden, integrationen och flyktingpolitiken är stora frågor i det här valet, men det är också utrikespolitiken och svensk Mellanösternpolitik i synnerhet, sa han och presenterade kristdemokraternas fempunktsprogram.

Genom punkterna vill partiet rikta fokus på det man tycker bör ske politiskt och diplomatiskt i relation till Israel och de palestinska områdena.

Den första punkten i programmet är att återupprätta Sveriges relationer till Israel. Lars Adaktusson menar att relationen mellan Sverige och Israel är sämre än någonsin tidigare och att en av orsakerna är Sveriges bistånd till palestinska områden. KD vill frysa det direktstöd till den palestinska myndigheten som den svenska regeringen ger via EU.

– Vi vet att det används till antisemitism, uppvigling och stöd till terrordömda personer. Sveriges bistånd och de diplomatiska relationerna är direkt kontraproduktiva och gynnar inte dialog och fredlig utveckling. I stället bidrar de till att polarisera och fördjupa motsättningarna, sa han.

Två av punkterna i KD:s program rör de palestinska flyktingarna. KD menar att Sverige måste arbeta för en ny och realistisk hållning till flyktingsituationen. Partiet vill också ompröva det ekonomiska stödet till FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, som enligt Adaktusson bidrar till att palestinierna förblir statslösa och utan rättigheter.

– UNRWA:s policy är att flyktingskapet går i arv. I dag ser vi femte generationen och totalt fem miljoner palestinska flyktingar lida i fattigdom och brist på mat och förnödenheter, sa han.

Tydligare krav och uppföljning av biståndet är också något han tycker behövs.

– Det har förringats att biståndsmiljoner hamnar direkt i fickorna på palestinska ledare och används till hets mot Israel. Självklart ska vi stödja det palestinska folket, men svenska skattepengar ska inte gå till maktmissbruk.

Genom sitt arbete som journalist har Lars Adaktusson kommit fram till insikten att den svenska politiska debatten och rapporteringen i media ofta är ensidig och obalanserad. Han gav flera exempel på nyhetsrapportering som utgår från Israels agerande i stället för vad som lett fram till det och han uppmuntrade åhörarna i Vallhamrakyrkan att reagera och höra av sig till redaktionerna.

Efter föredraget gavs utrymme för frågor och det blev upprörda känslor bland publiken när en av frågeställarna framförde skarpt kritiska synpunkter.

Gunnar Sköld från Israels vänner var nöjd med kvällen och att så många hade kommit för att lyssna.

– Det är lätt att samla folk. Många är engagerade och vill ställa frågor och även om det blev opposition så fick Lars Adaktusson verkligen en chans att bemöta kritiken och visa hur dåligt underbyggd den är.

Det har förringats att biståndsmiljoner hamnar direkt i fickorna på palestinska ledare och används till hets mot Israel. Självklart ska vi stödja det palestinska folket, men svenska skattepengar ska inte gå till maktmissbruk.