Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Adaktusson på avskedsturné – med känd skådespelare

Lars Adaktusson (KD), som själv inte kandiderar till höstens riksdagsval, ger sig nu ut på en avskedsturné i Dalarna inför valet. Detta tillsammans med parti-kollegan Marcus Jonsson och skådespelaren Rasmus Troedsson.

Nyheter · Publicerad 21:00, 29 aug 2022

Med mindre än två veckor kvar till valet ger sig nu Lars Adaktusson ut på en valturné i Dalarna, länet som han vid senaste riksdagsvalet blev invald från.

”Nu summerar jag mina åtta år i riksdagen och Europaparlamentet samtidigt som jag lyfter politiska frågor som är viktiga för mig”, skriver han i ett inlägg på sin Facebooksida.

Med sig på sin turné har han riksdagskandidaten Marcus Jonsson, som han själv hyllar i sitt Facebookinlägg.

”Jag var med när Marcus fick tjänstgöra i riksdagen som ersättare. Redan efter sex timmar i riksdagen tog Marcus en debatt mot Sveriges utrikesminister. Det här visar att Marcus är påläst och orädd vilket är egenskaper som verkligen behövs i Sveriges riksdag”, skriver han.

Men för Lars Adaktusson själv väntar ingen ny mandatperiod i riksdagen, då han redan förra året aviserade att han inte kommer att ställa upp i årets riksdagsval.

”Efter en hel del funderande har jag bestämt mig för att lämna riksdagen i samband med nästa års val”, skrev han då på sin Facebooksida.

Han ville dock inte gå närmare in på skälen till beslutet.

2019 hamnade Adaktusson i en mediestorm då det framgick att han röstat emot skrivelser om abort i Europaparlamentet med hänvisning till att han inte ville att frågan skulle upp på EU-nivå. Partiledningen, med partiledare Ebba Busch i spetsen, backade inte Adaktusson utan riktade viss kritik mot honom.

Adaktusson har därefter i sin tur riktat kritik mot Ebba Busch.

Valturnén i Dalarna startade i måndags i Leksand på Café Hagagatan, fortsätter till Lugnetkyrkan i Falun i kväll (tisdag) och avslutas sedan i Vasakyrkan i Hedemora i morgon, onsdag. Moderator på samlingarna är journalisten och skådespelaren Rasmus Troedsson, känd från tv-serien Vår tid är nu.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00