Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

I dag åker Sveriges utrikesminister Carl Bildt till Iran för att träffa landets utrikesminister. Foto: Leif R Jansson / TT

Adaktusson kritisk till Bildts Iranbesök

Utrikesminister Carl Bildts besök till Teheran den här veckan bidrar till PR för Iran. Det menade Krist­demo­kraternas förstanamn till Europa­parla­mentsvalet Lars Adaktusson, när han i förra veckan höll ett tal på den israeliske ambassadörens residens.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 feb 2014

Det var på torsdagen som Lars Adaktus­son, Krist­demo­krat­ernas förstanamn till Europa­parla­ments­valet, besökte Israels ambassadör Isaac Bachman. I sitt tal pratade Adaktusson om Israel som "en nära vän till kristdemokratin".
– Därför kan vi aldrig tolerera diskriminering av judar, i Europa eller någon annanstans i världen. Därför kan vi aldrig acceptera vänsterpropagandan om Israel som en apartheidstat, sa Lars Adaktusson.
Han berättade att han genom åren många gånger har besökt Israel, både som turist och som journalist och korrespondent för SVT.
– Liksom många andra besökare har jag ofta slagits av, och fascinerats över, att Israel som nation ständigt förmår att utvecklas och blomstra – trots diktaturerna, trots förtrycket och extremismen som omringar landet, sa Lars Adaktusson.
Han talade också om att antisemitismen växer i Europa och att europeisk Mellanösternpolitik "inte sällan influeras av anti-israeliska stämningar". I en sådan tid, menade Adaktusson, behövs politiker "som vågar konstatera det uppenbara":
– Israel är den enda demokratin i Mellanöstern.

Lars Adaktusson menade att det behövs en kursändring i europeisk politik för att EU ska kunna vara "en uppriktig och konstruktiv part i processen för att underlätta fred i Mellanöstern".
– Vi måste se den verkliga karaktären hos regimen i Teheran. Vad vi har att göra med är en islamistisk diktatur som anser sig ha ett gudomligt uppdrag att bli en regional stormakt och utplåna staten Israel, sa han.

I dag, måndag, åker Sveriges utrikesminister Carl Bildt på ett tre dagar långt besök till Iran, bland annat för att träffa landets utrikesminister. Förra gången en svensk utrikesminister besökte Iran var 2002, då Anna Lindh åkte dit.
Lars Adaktusson menade att Bildt genom sitt besök bidrar till den "våg av positiv internationell PR" som Iran fått, efter "den tillfälla eftergift" som gjordes i december avseende landets kritiserade kärnenergiprogram.
– Det är anmärkningsvärt att Sveriges utrikesminister vill bidra till denna PR genom att tacka ja till ayatollornas inbjudan, sa Lars Adaktusson
– Att döma av utrikesministerns personliga kommentarer, verkar han närmast upprymd inför besöket, sa han.

Lars Adaktusson menade också att EU behöver tala samstämmigt när det gäller konflikten i Mellan­östern, och att "särbehandlingen av Israel måste upphöra".
– Utgångspunkten måste vara att brister i den israeliska regeringens politik aldrig kan vara ett större problem än de brutala diktaturer som omger Israel, sa han.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...