HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Foto: Samuel Björk

Adaktusson: Jag har blivit aktivt motarbetad

"Några inflytelserika partiföreträdare" har "aktivt agerat" för att ställa Lars Adaktusson utanför KD-valberedningens förslag till nytt presidium. Det skriver Europaparlamentarikern själv på sin blogg.

Nyheter · Publicerad 13:32, 24 mar 2015

Världen idag kunde på tisdagsförmiddagen berätta att Jakob Forssmed, nu förslagen som förste vice ordförande i Kristdemokraterna, utövat påtryckningar för att få bort Europaparlamentarikern Lars Adaktusson från förslaget till nytt presidium, enligt källor med god insyn i det interna partiarbetet.

Nu ger Lars Adaktusson sin bild av hur processen gått till. På sin blogg skriver han vid 13-tiden på tisdagen att hans uppfattning att Kristdemokraterna behöver förnyas, "efter fyra förlustval i rad, efter det sämsta valresultatet på 20 år och en riksdagsplats som under lång tid varit avhängig borgerliga stödröster", upplevts som "provocerande av några personer i vårt parti".

Europaparlamentarikern skriver vidare: "Konkret har det här lett till att några inflytelserika partiföreträdare aktivt agerat för att mitt namn inte ska finnas med i det nya partipresidium som valberedningen haft i uppdrag att föreslå."

Lars Adaktusson skriver också att han "beklagar detta men inser självfallet att dessa personer är i sin fulla rätt att driva sin linje – även om det nu skett med metoder som i de flesta partier skulle anses dubiösa".

Adaktusson drar slutsatsen att "dessa personers aktiva motstånd undergräver mina möjligheter att arbeta och ta ansvar för den politiska förnyelse som jag tror är nödvändig".

När det stod klart att Lars Adaktusson inte skulle finnas med i valberedningens förslag till nytt presidium, fick han frågan om han vill ville kandidera till en post som ledamot i partistyrelsen. Det har han tackat nej till.

"Inför utsikterna att blockeras av interna motsättningar och bli en bricka i ett politiskt spel har jag därför i dagsläget valt att tacka nej till valberedningens fråga om jag vill kandidera till posten som ledamot av partistyrelsen", skriver Adaktusson.

Genom sin pressekreterare meddelar Lars Adaktusson att han avböjer intervjuer under tisdagen.

Världen idag har sökt både valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren och Jakob Forssmed för kommentarer efter Adaktussons utspel. Båda har avböjt att kommentera.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Läs också:

Så fick Jakob Forssmed valberedningen att peta Adaktusson

Frågan inte avgjord förrän 25 april

Här är hela KD-valberedningens förslag till ny partistyrelse

Siewert Öholm: Härdsmälta i valberedningen

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...