Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Lars Adaktusson (KD) Foto: Fredrik Persson/TT

Adaktusson hoppar av SVT:s valvaka

Kristdemokraternas utrikespolitiske talesperson Lars Adaktusson hoppar av SVT:s valvaka på söndag. Han motiverar sitt beslut med att han efter den senaste tidens turbulens saknar energi till att medverka, skriver SVT på sin hemsida.

Nyheter · Publicerad 09:59, 24 maj 2019

Tidigare i veckan publicerade Dagens Nyheter en artikel om hur Adaktusson röstat emot aborträtt i en rad omröstningar i EU-parlamentet.

Lars Adaktusson, som valdes in i riksdagen i höstas, förklarade sina voteringar med att Kristdemokraterna är emot alla försök till överstatlighet på det sociala området.

”Kristdemokraterna har röstat på samma sätt de senaste tio åren, vi står bakom EU:s fördragstexter som slår fast att det är medlemsländerna som ska besluta i frågor kopplade till socialpolitik”, skrev han på Facebook.

Enligt KD-ledaren Ebba Busch Thor gjorde Adaktusson fel som röstade nej i flera abortomröstningar. Politiska motståndare har också kritiserat honom.

I torsdagens Världen idag klev dock den forne partiledaren Alf Svensson fram och backade Adaktusson. Även den tidigare EU-parlamentarikern Lennart Sacrédeus sade att han stöder Adaktussons resonemang.

Ett argument emot en palestinsk stat

Israelkommentar Analys. Ett av de stora beslut som nästa israeliska regering står inför är hur man ska förhålla sig till president Trumps förslag till fred i regionen; en... onsdag 23/10 00:00

Judiska extremister angrep soldater

Brott. I söndags vaknade israelerna till upprörande bilder på nyheterna. I reportaget såg man unga män med maskerade ansikten som kastade stenar mot... onsdag 23/10 06:00

Vi har fått en ny sorts åsiktsinkvisition

Ledare Efter den nästan två år långa krisen är Svenska Akademien tillbaka, åtminstone i så motto att man delar ut Nobels litteraturpris, dessutom för två år... onsdag 23/10 00:00