HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Acko Ankarberg Johansson har meddelat KD:s valberedning att hon kandiderar till partiledarposten. Foto: Fanni Olin Dahl / TT

Acko Ankarberg Johansson vill bli KD:s partiledare

Acko Ankarberg Johansson har meddelat KD:s valberedning att hon ställer upp som partiledarkandidat.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 feb 2015

Sedan Göran Hägglund berättade att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna har Acko Ankarberg Johanssons namn förekommit i spekulationerna om vem som efterträder Hägglund.

Två dagar efter att Europaparlamentarikern Lars Adaktusson gett beskedet att han inte kandiderar till posten som partiordförande, säger den nuvarande partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson att hon kandiderar.

Till Expressen säger hon att hon kan medverka till att göra ett omtag för partiet.

– Det är viktigt för mig att vi gör ett omtag på många olika sätt. Både politiskt, och hur vi når ut. Ibland är det enklare för att det kommer en ny person, det ökar intresset för partiet med automatik.

– Vi vet att väldigt många fler än de som röstar på oss tycker att vår politik är bra, säger Acko Ankarberg Johansson till tidningen.

Hon beskriver sig själv som "en ganska tydlig kristdemokrat. Det vill säga, lite svårfångad på höger- och vänsterskalan". Ankarberg Johansson säger också att det "absolut" finns frågor som där hon och Göran Hägglund tycker olika, utan att gå närmare in på det.

Men ett exempel på olika uppfattningar mellan den avgående partiordföranden och den nuvarande partisekreteraren kan vara synen på decemberöverenskommelsen. Acko Ankarberg Johansson säger i intervjun med Expressen att hon blev besviken när statsminister Stefan Löfven inte utlyste extra val i december.

– Eftersom vi skulle vilja byta regering. Och vi hade full beredskap i vårt parti för ett extra val. Allt var klart med budget, hur vi skulle lägga upp kampanjen och hur listorna skulle arrangeras.

Hittills är Acko Ankarberg Johansson den enda som meddelat valberedningen att hon kandiderar till posten som partiordförande.
Kristdemokraternas partidistrikt ska senast den 25 februari ha lämnat in sina nomineringar för partiledarkandidater till valberedningen.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...