Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Debatten kring den allt mer exakta fosterdiagnostiken blir inte så konstruktiv som den borde, menar pro lifeorganisationer. Orsaken? Abortfrågan kommer i fokus efterssom de nya metoderna riskerar leda till att föräldrar väljer bort barn med till exempel Downs syndrom. Foto: Istockphoto

Abortsyn blir bromskloss i viktig debatt

Abortfrågan sätter käppar i hjulet för möjligheten och viljan att driva en konstruktiv och samlad debatt om etiken kring fosterdiagnostiken. Det tror Helena D´Arcy, ordförande för den katolska pro life-organisationen Respekt.

Nyheter · Publicerad 08:00, 10 okt 2014

Hon har mötts av kalla handen när hon försökt närma sig delar av handikapprörelsen, som inte velat förknippas med en organisation som problematiserar lagstiftning och synen på abort i Sverige.

– Det är synd, för vi har jobbat ihop tidigare och skulle kunna ta ett samlat grepp, säger hon till Världen idag.

– Det här ger ju en smalare debatt: i stället för att olika aktörer i samhället lyfter frågan gemensamt, blir det som att de berörda familjerna och individerna slåss för sig själva.
Den starka laddningen i abortfrågan lyser också igenom i reaktionerna på en debatt i SVT om Nipt-testet och följderna av en ännu tidigare och mer exakt fosterscreening.
"När vi börjar skuld- och skambelägga kvinnor som lagligt avbryter graviditeter på grund av fosterskador kan till slut alla aborter ifrågasättas" skrev Jenny Sonesson, (FP) utrikespolitisk talesperson för Liberala kvinnor, i Aftonbladet, och varnade för hur det kan gå "när Public service blir Ja till livet-tv."

Även Göteborgs-Posten höjde varningsflagg i en text på ledarsidan:
"Gemensamt för de två grupperna – antiabortrörelsen och fosterdiagnostikkritikerna – är förmänskligande av något som kan bli – men ännu inte är – en människa. Det är en tunn is de är ute på", menar ledarskribenten Malin Lernfelt, utan att på något sätt beröra den dimbank av etiska frågor som även forskare och barnmorskor ser skocka sig kring den förenklade fosterscreeningen.

Vare sig Svenska kyrkan eller Sveriges kristna råd för någon aktiv diskussion om den nya fosterdiagnostiken, eller har någon aktuell åsikt i frågan.
Erik Sjöstrand, som sitter med i kyrkomötet för Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, gjorde ett försök att lyfta frågan vid förra årets kyrkomöte. Tillsammans med Nils Gårder efterlyste han i en motion en tydligare diskussion inom Svenska kyrkan om människosyn, bland annat utifrån fosterdiagnostiken. I sitt svar skrev kyrkomötets gudstjänstutskott att samtal redan pågick på olika håll, men nämnde inget om fosterdiagnostik.

– Jag uppfattar nog att det är så att vi har svårt att närma oss fosterdiagnostiken eftersom den är så nära abortfrågan, säger Erik Sjöstrand till Världen idag.

– Jag har inga färdiga svar själv, men oroar mig för vilken plats människor med funktionsnedsättningar har i samhället. Fosterdiagnostiken ställer den frågan på sin spets, i och med att samhället väljer att lägga stora resurser på att leta efter vad man kan uppfatta som avvikelser och sjukdomar.

Leo Holtter, medlem i Frimodig kyrka och ersättare i stiftsfullmäktige i Uppsala stift, belyser Svenska kyrkans tystnad kring den nya fosterdiagnostiken på sin blogg. Bland annat redovisar han det svar han fick från Uppsalas biskop Ragnar Persenius när han ställde en fråga om just detta nyligen:
"Jag delar uppfattningen att det finns risk för att foster­diagnostiken, och vad som följer av den, påverkar synen på människovärdet hos dem som är psykiskt och fysiskt funktionshindrade. Men det går inte att generellt lägga på de enskilda föräldrarna en slutsats som de ska dra. Livet är mer komplicerat än så", skriver Ragnar Persenius, utan att kommentera samhällets och sjukvårdens drivande roll i utvecklingen.

Helena D´Arcy på Respekt är pessimistisk till möjligheterna att genom debatt om Nipt-testet få till ett annat upplägg på fosterscreening i framtiden. Det tillåter inte den starka efterfrågan, påeldad av entusiastiska forskningsresultat och privata vinstintressen.

– Det kommer att bli exakt samma upplägg som för Kub-testet, genom att man gör det till en fråga om rättvisa för kvinnorna. Problemet som det formuleras är inte vad testet kan visa eller hur det utformas, utan att det blir orättvist om vissa kan köpa sig det här privat och andra inte, säger hon.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Läs mer:
Många frågor om ny fosterdiagnostik

Varnar för stigmatisering

"Det kommer att bli exakt samma upplägg som för Kub-testet, genom att man gör det till en fråga om rättvisa för kvinnorna", menar Helena D´Arcy på Respekt.

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier