Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Abortmotståndare friade

Den brittiska pro-life rörelsen i England har vunnit en viktig seger. Enligt en domstol är det inget brott att visa bilder på aborterade foster utanför en abortmottagning.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 sep 2012

 – Att de anklagade frias från alla anklagelser måste välkomnas av alla som värdesätter yttrandefriheten, säger Andrea Minichiello Williams, vd i Christian Legal Center, till The Guardian på nätet.

Antiabortgruppen Abort67, ett projekt som drivs av brittiska CBR, The Center for Bio-Ethical Reform – en systerorganisation till Människorätt för ofödda, MRO – har i fem år demonstrerat utanför abortmottagningen British Pregnancy Advisory Service, Bpas, i Brighton, på engelska sydkusten.
Andrew Stephenson och Kathryn Sloane, två av gruppens medlemmar har anklagats för att, med sina bilder, skrämma kvinnor som kommit till mottagningen för att få abort.
Men – anklagelserna höll inte i rätten. Domaren kunde konstatera att de båda var oskyldigt anklagade för att ha brutit mot den allmänna ordningsstadgan genom att ha visat upp material som är hotfullt, kränkande eller förolämpande.

Abortförespråkarna i Abortions Rights ogillar domen, som man menar visar på att lagstiftningen är otillräcklig när det gäller att skydda kvinnor för "kompromisslösa abortmotståndares skrämselpropaganda".– Detta kommer att ses som att den aggressiva taktiken får fortsatt grönt ljus. Som samhälle borde vi kunna garantera att de, som söker laglig medicinsk behandling, ges integritet och trygghet, heter det i ett uttalande.

Christian Legal Center, som representerade Andrew Stephenson och Kathryn Sloane i rätten, ska, enligt Andrea Minichiello Williams, inom kort träffa representanter för polisen för att diskutera tolkningen av ordningsstadgan.– Vi ska undersöka möjligheten av bättre riktlinjer för polisövervakning av aktiviteter som föranleds av i synnerhet religiös övertygelse, säger hon.

I ett uttalande säger Bpas, att man inte tar ställning till huruvida demonstrationerna är lagliga eller inte, men att man däremot ifrågasätter etiken i det hela.– Det som regelbundet utspelar sig utanför vår mottagning, handlar inte om debatt eller om att ändra den allmänna opinionen. Det är helt enkelt en fråga om att enskilda kvinnor förorsakas ännu mer obehag på en dag som redan innan kan vara svår, heter det.

Fotnot: Enligt hemsidan har Bpas 36 rådgivningscentra och 19 kliniker, där över 55 000 kvinnor tas emot varje år.

Annica Skenberg

Ny "tv-skatt" kan drabba döda

Politik. Stark kritik mot riksdagsbeslut Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...