Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Kermit Gosnell eskorteras till fängelset av polis efter att han på måndagen dömts för mord på tre barn Foto: Yong Kim/AP Scanpix

Abortläkare dömdes för tre mord

Abortklinikchefen Kermit Gosnell har funnits skyldig till mord på tre barn som överlevt aborter. Nu återstår för att bestämma om det blir livstids fängelse eller dödsstraff.

Nyheter · Publicerad 09:43, 14 maj 2013

Efter nio dagars överläggning kom juryns utslag på måndagen efter den makabra rättegång i Philadelphia där abortklinikchefen Kermit Gosnell åtalats för åtta mord – sju på barn som överlevt illegala sena aborter och en kvinna som avled efter en abort. Juryn fann Gosnell skyldig till mord på tre barn, och vållande till annans död i fallet Karnamaya Mongar, den kvinna som avled efter en abort på hans klinik.

Totalt fanns Gosnell skyldig till 21 av 24 åtalspunkter för illegala aborter, utförda efter 24-veckorsgränsen samt till över 200 fall där aborter genomförts utan att invänta den lagstadgade väntetiden på 24 timmar.

I Pennsylvania gäller antingen livstids fängelse eller dödsstraff vid domar för mord. Med start på tisdag i nästa vecka ska åklagare och försvarare argumentera inför juryn, som ska avgöra vilket straffet blir. Lokaltidningen Philadelphia Inquirer nätupplaga philly.com hade en träffande rubrik på tisdagen: "Nu måste Gosnell rädda ett liv – sitt eget".

Gosnell talade inte under rättegången och ingen vittnade till hans försvar, i en rättegång som blev en makaber föreställning, där åklagarsidan beskrev den skräckfilmsliknande abortkliniken. Enligt vittnesmål från flera av Gosnells anställda dödades barn som överlevt aborter rutinmässigt genom att ryggmärgen klipptes av.

Philly.com skriver om bakgrunden till åtalet att det började 18 februari 2010, då federala agenter slog till mot abortkliniken, efter misstankar om illegal försäljning av narkotikaklassade läkemedel. Agenterna kom till kliniken sent på kvällen för att undvika att det fanns patienter där, men under rättegången vittnade agenter om att det fanns sex bedövade kvinnor där, alla i långt framskridna födslovärkar, i väntan på att Gosnell skulle abortera deras barn. Vid genomsökningen upptäckte agenterna också att lokalen var extremt ohygienisk, med blodfläckar på golv och möbler och en stank av djuraffär, orsakad av de många husdjur som Gosnell höll på kliniken. Dessutom hittades aborterade foster och fosterdelar, som fanns förvarade runt om i kliniken, en del av dem i kattmatsburkar.

Förutom Gosnell har också nio anställda  vid kliniken, samtliga outbildade, också åtalats.

Fyra delstatsjurister och två ansvariga vid Pennsylvanias hälsodepartement avskedades en månad senare, för att klinikens verksamhet inte granskats på många år.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier