Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Abortkritiska specialister stoppas i Storbritannien

Nya regler innebär att den som söker till en medicinsk specialistutbildning i Storbritannien måste vara beredd att dela ut preparat som är abortframkallande. Något som nu möter hård kritik från bland annat katolskt håll.

Nyheter · Publicerad 14:52, 8 maj 2014

Det är inte bara i Sverige som frågor om samvetsfrihet inom vården är aktuella. I Storbritannien gör nya regler gällande att vårdpersonal som söker en specialistexamen måste vara villig att skriva ut såväl preventivmedel som abortframkallande preparat. Något som av abortkritiska tolkas som att den med moraliska invändningar mot abort nu utestängs från att specialisera sig.
- Det här är regler som utesluter grundat på diskriminering, man begränsar rättigheterna både för vårdpersonal och för samhället i stort, säger medicinstuderande katoliken Victoria Weissman till CNA och menar att hennes rätt att följa sin moral och sitt samvete nu kränks.

Det är fakulteten för sexuell och reproduktiv hälsovård vid Royal College of Obstetricians and Gynecologists som har publicerat kraven på dem som vill ha specialistexamen på deras område och som vill uppfylla kraven på medlemskap i fakulteten. Man ska genomgå hela kursplanen för att få ut sin examen och den innefattar "villighet att skriva ut alla slags hormonella preventivmedel inklusive abortframkallande preparat, oavsett personlig tro", rapporterar Signum på nätet.

Examensbeviset är en nödvändighet och reglerna understryker att studenter med moraliska och religiösa invändningar mot alla slags preventivmetoder inte når upp till målen och därmed inte kommer att godkännas.

Dr Peter Saunders leder arbetet vid the Christian Medical Fellowship och han menar att de nya reglerna hindrar läkare som är pro-life från att specialisera sig inom sexuell och reproduktiv hälsa.
- Och det gör det även mycket svårare för icke-specialister att få jobb i familjeplanering och med reproduktiv hälsa, säger han enligt the Telegraph.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Tusen poliser till räcker inte för att hindra ungdomsbrottslighet

Ledare En ny studie från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att unga som döms för rån eller våld mot... lördag 17/4 00:10

Att förlåta betyder inte att jag säger att det som hände var okej.

Ungkrönika Jag sitter och lyssnar på min vän på andra sidan träbordet. Hon beskriver hur hennes hjärta har... lördag 17/4 00:00

KD vill förebygga brott genom stärkta familjer

Politik. Ett förstatligande av sjukvården var första prioritet när Kristdemokraternas partiledare talade på... lördag 17/4 08:00

Israel allt populärare i Europa – men håller trenden?

Israelkommentar Den framgångsrika vaccinerings­kampanjen i Israel och de förbättrade relationerna till arab­världen...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier