Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Abortkritiska specialister stoppas i Storbritannien

Nya regler innebär att den som söker till en medicinsk specialistutbildning i Storbritannien måste vara beredd att dela ut preparat som är abortframkallande. Något som nu möter hård kritik från bland annat katolskt håll.

Nyheter · Publicerad 14:52, 8 maj 2014

Det är inte bara i Sverige som frågor om samvetsfrihet inom vården är aktuella. I Storbritannien gör nya regler gällande att vårdpersonal som söker en specialistexamen måste vara villig att skriva ut såväl preventivmedel som abortframkallande preparat. Något som av abortkritiska tolkas som att den med moraliska invändningar mot abort nu utestängs från att specialisera sig.
- Det här är regler som utesluter grundat på diskriminering, man begränsar rättigheterna både för vårdpersonal och för samhället i stort, säger medicinstuderande katoliken Victoria Weissman till CNA och menar att hennes rätt att följa sin moral och sitt samvete nu kränks.

Det är fakulteten för sexuell och reproduktiv hälsovård vid Royal College of Obstetricians and Gynecologists som har publicerat kraven på dem som vill ha specialistexamen på deras område och som vill uppfylla kraven på medlemskap i fakulteten. Man ska genomgå hela kursplanen för att få ut sin examen och den innefattar "villighet att skriva ut alla slags hormonella preventivmedel inklusive abortframkallande preparat, oavsett personlig tro", rapporterar Signum på nätet.

Examensbeviset är en nödvändighet och reglerna understryker att studenter med moraliska och religiösa invändningar mot alla slags preventivmetoder inte når upp till målen och därmed inte kommer att godkännas.

Dr Peter Saunders leder arbetet vid the Christian Medical Fellowship och han menar att de nya reglerna hindrar läkare som är pro-life från att specialisera sig inom sexuell och reproduktiv hälsa.
- Och det gör det även mycket svårare för icke-specialister att få jobb i familjeplanering och med reproduktiv hälsa, säger han enligt the Telegraph.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...