Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Abortkritiker får ge sin syn i RFSU-podd

I en ny podd-dokumentär från RFSU får två svenska abortmotståndare utförligt beskriva varför de tycker att abort är fel. Mats Selander från Människorätt för ofödda får bland annat förklara varför de väljer väljer att visa bilder på aborterade foster. – Syftet är att visa att en abort dödar en liten människa, säger han i dokumentären.

Nyheter · Publicerad 20:00, 28 nov 2019

Den dryga timmen långa ljuddokumentären I huvudet på en abortmotståndare har producerats åt Riksförbundet för sexuell upplysning (RFSU) av journalisten och författaren Maria Svedland och beskrivs som en ”unik kartläggning av det nya abortmotståndet i Sverige”.

Central i produktionen är en intervju som Svedland har gjort med MRO:s företrädare Mats Selander och Nasrin Sjögren, där de båda får berätta om sin syn på abort och varför de visar bilder på aborterade foster.

– Syftet är att visa att en abort dödar en liten människa och att många aborter kan se ut så här, förklarar Selander i poddintervjun.

Vidare ges en historisk tillbakablick vad gäller abortkritik i Sverige, från början av 80-talet fram till i dag. Bland annat läggs en del fokus på organisationen Människovärde, som tidigare hette Ja till livet, och dess kopplingar till församlingen Livets ord i Uppsala.

Den tidigare Livets ord-medlemmen och människorättsjuristen Ruth Nordström uppges ha avböjt att bli intervjuad. I stället finns ljudklipp från predikningar av Nordström, där hon bland annat talar om samvetsfrihet och ber.

Carola Häggkvist åker också med på ett hörn i egenskap av tidigare medlem i Livets ord. I ett mycket gammalt ljudklipp hörs hon be högt i ungefär en halv minut, under ett möte i församlingen.

Dokumentären tar även upp flera exempel på personer som beskrivs som ”aktiva abortmotståndare som sedan blivit politiker och då plötsligt säger sig stå bakom svensk abortlagstiftning”.

Vid flera tillfällen tar RFSU-dokumentären upp vad som beskrivs som ett nytt slags nationalistiskt abortmotstånd. Journalisten och författaren Mats Vingborg förklarar att detta motiveras av åsikten att svenska, eller andra europeiska kvinnor, behöver föda fler barn för att ”skydda nationen”.

Programledare Maria Svedland säger själv i början av dokumentären att ”MRO kan beskrivas som en blandning av både traditionellt och nytt abortmotstånd”. Mats Selander accepterar dock inte att bli sammankopplad med rasistiskt motiverade abortmotståndare.

– Då måste jag bara upplysa om att hon kan städa framför sin egen dörr, säger han till Världen idag.

– Kvinnan som skapade RFSU var helt präglad av 30-talet och att man skulle ”förbättra folkstammen”. Är det några som har ett nazistförflutet så är det RFSU.

Syftet är att visa att en abort dödar en liten människa och att många aborter kan se ut så här.

75 år sedan Auschwitz befriades

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Av förklarliga skäl kommer världens uppmärksamhet under Förintelsens minnesdag måndagen den 27 januari ha ett särskilt fokus på förintelselägret...
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...

Sälj inte ut evangeliet för det som är politiskt korrekt

Serie För kristenhetens del lever man i farlig omedvetenhet om sitt eget läge. Likt Esau har kyrkan sålt sin trovärdighet mot att få njuta acceptansens...