Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre ser ut att kunna få sin drömregering. Foto: Javad Parsa/AP/TT

Abortgräns kan ändras när Norge går mot rött styre

Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre blev det norska valets vinnare. Nu väntar tuffa tag då han ska inleda samtal med framtida koalitionspartners, i första hand Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet.

Både Sosialistisk Venstre och Arbeiderpartiet vill bland annat förlänga gränsen för fri abort, från vecka 12 till vecka 22 respektive 18.

Nyheter · Publicerad 13:08, 14 sep 2021

Med samtliga röster räknade står det, enligt NRK, klart att de tre partierna tillsammans får 89 av 169 mandat i stortinget och därmed egen majoritet, en lösning Gahr Støre tidigare kallat sin ”drömregering”.

Arbeiderpartiet backar med en procentenhet till 26,4 procent, men resultatet är klart högre än opinionsundersökningar har visat.

Kristelig Folkeparti går från 4,2 procent av rösterna till 3,8. Det innebär inte att partiet faller ur stortinget, men att det inte får ta del av de 19 viktiga utjämningsmandaten och bara får tre mandat – ett öde som man delar med Miljøpartiet De Grønne.

Utjämningsmandaten får i stället Sosialistisk Venstre, Venstre, Rødt och Fremskrittspartiet dela på. Det senare partiet backar från drygt 15 till knappt 12 procent och tappar sex mandat, efter Høyre flest av alla partier.

Konservativa Høyre backar med över fyra procentenheter och får 20,5 procent.

Partiledaren och statsministern Erna Solberg gratulerade på partiets valvaka Jonas Gahr Støre och tittade med stolthet mot sin tid vid makten.

– Jag är otroligt stolt över det jag har fått till under dessa åtta år. Men som resultatet ser ut nu är det väljarnas önskan att andra partier ska styra Norge i framtiden, sade hon i sitt tacktal till partivännerna.

Solberg vill fortsätta att leda sitt parti och säger hon att vill se Høyre som ett tydligt alternativ till den ”vänsterröra” hon ser framför sig.

– Vi ska vara ett konstruktivt parti i opposition, säger hon till NTB.

Så sent som i våras ansåg 58 procent av de tillfrågade i en NRK-mätning att de såg Solberg som den bäst lämpade till statsministerposten – mer än dubbelt så stort stöd som för socialdemokratiska Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

Sedan hände något.

– Det handlar inte om något utbrett, grundläggande missnöje med Solberg. Tvärtom, många är nöjda med hanteringen av pandemin, sade Johannes Bergh, valforskare vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo, till TT före valet.

Förklaringen är i stället en blandning av Støres framgångar, längtan efter förändring och det faktum att traditionella vänsterfrågor fått en framskjuten plats i valrörelsen, enligt Bergh.

Bergh lyfter också fram att ingen borgerlig politiker i Norge har valts om efter två mandatperioder under efterkrigstiden.

– Vi som studerar väljarbeteenden kan se att under perioder då vi haft en högerregering har väljarna långsamt rört sig åt vänster. Så har det ofta varit i norsk politik.

En fråga som har varit het i den norska valrörelsen är abortfrågan. Arbeiderpartiet vill ha fri abort fram till vecka 18. Sosialistisk Venstre vill att gränsen flyttas till vecka 22.

Fem partier, däribland Arbeiderpartiet, vill dessutom att systemet med nämnder som fattar beslut om sena aborter tas bort, rapporterar Dagens Nyheter.

Erna Solberg har dock försvarat den nuvarande lagstiftningen, även om hon varit öppen för en omvärdering.

– Finns det andra sätt att göra det på så kanske det kan vara en diskussion att ta framöver. Men jag anser att dagens lag har fungerat väldigt bra i förhållande till inte minst tidsperspektivet och att vi faktiskt räddar barn allt tidigare, har hon sagt till norska TV2, enligt DN.

Huruvida lagförslag kring abortfrågan kommer läggas på bordet av en ny regering återstår att se. Arbeiderpartiet kan få svårt att ena sina troliga samarbetspartner eftersom Senterpartiet vill ha kvar nuvarande veckogräns.

Det handlar inte om något utbrett, grundläggande missnöje med Solberg. Tvärtom, många är nöjda med hanteringen av pandemin.
Vi kan se att under perioder då vi haft en högerregering har väljarna långsamt rört sig åt vänster.

Norska valresultatet

(Inom parantes ses resultatet från 2017)

Arbeiderpartiet 26,4 procent (27,4)

Høyre 20,5 (25,0)

Senterpartiet 13,6 (10,3)

Fremskrittspartiet 11,7 (15,2)

Sosialistisk Venstre 7,5 (6,0) procent

Rødt 4,7 (2,4)

Venstre 4,5 (4,4)

Kristelig Folkeparti 3,8 (4,2)

Miljøpartiet De Grønne 3,8 (3,2)

Pasientfokus 0,2 (-)

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier