Och Gud har makt att ge er all nåd i överflöd, så att ni alltid och i allt har nog av allt och kan ge i överflöd till varje gott verk.
2 Korintierbrevet 9:8

Världen idag

Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre ser ut att kunna få sin drömregering. Foto: Javad Parsa/AP/TT

Abortgräns kan ändras när Norge går mot rött styre

Arbeiderpartiets partiledare Jonas Gahr Støre blev det norska valets vinnare. Nu väntar tuffa tag då han ska inleda samtal med framtida koalitionspartners, i första hand Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet.

Både Sosialistisk Venstre och Arbeiderpartiet vill bland annat förlänga gränsen för fri abort, från vecka 12 till vecka 22 respektive 18.

Nyheter · Publicerad 13:08, 14 sep 2021

Med samtliga röster räknade står det, enligt NRK, klart att de tre partierna tillsammans får 89 av 169 mandat i stortinget och därmed egen majoritet, en lösning Gahr Støre tidigare kallat sin ”drömregering”.

Arbeiderpartiet backar med en procentenhet till 26,4 procent, men resultatet är klart högre än opinionsundersökningar har visat.

Kristelig Folkeparti går från 4,2 procent av rösterna till 3,8. Det innebär inte att partiet faller ur stortinget, men att det inte får ta del av de 19 viktiga utjämningsmandaten och bara får tre mandat – ett öde som man delar med Miljøpartiet De Grønne.

Utjämningsmandaten får i stället Sosialistisk Venstre, Venstre, Rødt och Fremskrittspartiet dela på. Det senare partiet backar från drygt 15 till knappt 12 procent och tappar sex mandat, efter Høyre flest av alla partier.

Konservativa Høyre backar med över fyra procentenheter och får 20,5 procent.

Partiledaren och statsministern Erna Solberg gratulerade på partiets valvaka Jonas Gahr Støre och tittade med stolthet mot sin tid vid makten.

– Jag är otroligt stolt över det jag har fått till under dessa åtta år. Men som resultatet ser ut nu är det väljarnas önskan att andra partier ska styra Norge i framtiden, sade hon i sitt tacktal till partivännerna.

Solberg vill fortsätta att leda sitt parti och säger hon att vill se Høyre som ett tydligt alternativ till den ”vänsterröra” hon ser framför sig.

– Vi ska vara ett konstruktivt parti i opposition, säger hon till NTB.

Så sent som i våras ansåg 58 procent av de tillfrågade i en NRK-mätning att de såg Solberg som den bäst lämpade till statsministerposten – mer än dubbelt så stort stöd som för socialdemokratiska Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre.

Sedan hände något.

– Det handlar inte om något utbrett, grundläggande missnöje med Solberg. Tvärtom, många är nöjda med hanteringen av pandemin, sade Johannes Bergh, valforskare vid Institutt for samfunnsforskning i Oslo, till TT före valet.

Förklaringen är i stället en blandning av Støres framgångar, längtan efter förändring och det faktum att traditionella vänsterfrågor fått en framskjuten plats i valrörelsen, enligt Bergh.

Bergh lyfter också fram att ingen borgerlig politiker i Norge har valts om efter två mandatperioder under efterkrigstiden.

– Vi som studerar väljarbeteenden kan se att under perioder då vi haft en högerregering har väljarna långsamt rört sig åt vänster. Så har det ofta varit i norsk politik.

En fråga som har varit het i den norska valrörelsen är abortfrågan. Arbeiderpartiet vill ha fri abort fram till vecka 18. Sosialistisk Venstre vill att gränsen flyttas till vecka 22.

Fem partier, däribland Arbeiderpartiet, vill dessutom att systemet med nämnder som fattar beslut om sena aborter tas bort, rapporterar Dagens Nyheter.

Erna Solberg har dock försvarat den nuvarande lagstiftningen, även om hon varit öppen för en omvärdering.

– Finns det andra sätt att göra det på så kanske det kan vara en diskussion att ta framöver. Men jag anser att dagens lag har fungerat väldigt bra i förhållande till inte minst tidsperspektivet och att vi faktiskt räddar barn allt tidigare, har hon sagt till norska TV2, enligt DN.

Huruvida lagförslag kring abortfrågan kommer läggas på bordet av en ny regering återstår att se. Arbeiderpartiet kan få svårt att ena sina troliga samarbetspartner eftersom Senterpartiet vill ha kvar nuvarande veckogräns.

Det handlar inte om något utbrett, grundläggande missnöje med Solberg. Tvärtom, många är nöjda med hanteringen av pandemin.
Vi kan se att under perioder då vi haft en högerregering har väljarna långsamt rört sig åt vänster.

Norska valresultatet

(Inom parantes ses resultatet från 2017)

Arbeiderpartiet 26,4 procent (27,4)

Høyre 20,5 (25,0)

Senterpartiet 13,6 (10,3)

Fremskrittspartiet 11,7 (15,2)

Sosialistisk Venstre 7,5 (6,0) procent

Rødt 4,7 (2,4)

Venstre 4,5 (4,4)

Kristelig Folkeparti 3,8 (4,2)

Miljøpartiet De Grønne 3,8 (3,2)

Pasientfokus 0,2 (-)

FN:s falska anklagelser om vattenapartheid i Israel

Israelkommentar Den 23 september publicerade Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) en... torsdag 28/10 00:00

Gud har vida överträffat många av våra djärvaste drömmar.

Ledarkrönika Den här hösten firar vår församling ”Kungsporten 20 år”. Vi gör det vid två tillfällen. I söndags... torsdag 28/10 00:00

Träd fram kristna kvinnor i era partier

Efter andra världskriget motsatte sig Socialistpartiet i Frankrike att ge kvinnor rösträtt med... torsdag 28/10 00:00

Efter kritiken – domstol skärper regler om jäv

Barnmorskemålen. Det svenska barnmorskemålet är bara ett av flera fall som Europadomstolen haft på sitt bord där det... onsdag 27/10 11:28

Den som söker sig till korset har rätt att få möta frälsningens budskap.

Inför söndag För en tid sedan upplevde jag att Gud besökte den kyrka som jag var del av genom människor vars... torsdag 28/10 00:10

Brott mot spelreglerna måste få konsekvenser

Israelkrönika Rina Shnerb var 17 år gammal när hon den 23 augusti 2019 mördades på vägen till källan Ein Bubin i...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier