Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Vid flera tillfällen inför valet 2018 blev SD-ledaren Jimmie Åkesson ansatt för partiets syn i abortfrågan. Här syns han efter en partiledardebatt. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Abortfrågan bedöms ha sänkt SD inför valet

Att Sverigedemokraterna vill skydda foster från vecka 12 gjorde att partiet förlorade röster. Det är slutsatsen i en intern analys, enligt Ekot. Som Världen idag har berättat tidigare väntas SD nu överge kravet på sänkt abortgräns.

Nyheter · Publicerad 08:00, 11 jun 2019

I debatterna inför valet 2018 fick Sverigedemokraterna vid flera tillfällen försvara att man, som enda riksdagsparti, vill sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12. I en intern analys drar nu partiet slutsatsen att frågan gjort att partiet förlorat många väljare, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Enligt radioprogrammet uppger högt uppsatta partiföreträdare att de var oförberedda på att de politiska motståndarna skulle ge sig på partiets syn i abortfrågan.

– Vi kommer behöva göra en positionsförflyttning, uppges en ledande sverigedemokrat säga.

Det är något som går i linje med de uppgifter som Världen idag tidigare rapporterat om. För några veckor sedan berättade nämligen Expressen att SD är på väg att överge kravet på sänkt abortgräns. Enligt tidningen har en intern arbetsgrupp tillsatts för att se över partiets syn på abortfrågan.

– Vi är på väg att ändra oss till att harmonisera med övriga partier om vecka 18, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Världen idag har försökt nå företrädare för SD, men i skrivande stund inte lyckats. Partiets vårdpolitiske talesperson, Per Ramhorn, ger dock följande kommentar till Expressen:

– Detta arbete är fortfarande i väldigt tidigt skede och än så länge finns inga definitiva slutsatser att presentera. Men vår ambition är att angripa denna fråga från en ny vinkel än tidigare och inte fastna i en juridisk diskussion om antalet veckor. Vi vill i stället flytta fokus till förebyggande åtgärder.

Han säger vidare att ”ingen kvinna ska känna sig tvingad att avbryta en graviditet på grund av sociala eller ekonomiska svårigheter” och att ”samhället har ett ansvar att stödja kvinnan oavsett beslut”.

Det är en helt annan ton än på Sverigedemokraternas hemsida. Där står det att ”frågan om när livet inträder och vid vilken punkt ett fosters liv blir skyddsvärt tillhör de allra svåraste” och att man inte vill ”blunda för det etiska dilemma och de psykiska och fysiska påfrestningar som kan infinna sig om abort utförs sent i en graviditet”.

Partiet påpekar även att den medicinska utvecklingen gått framåt och att man kan rädda för tidigt födda barn allt tidigare.

”Respekten för människovärdet är central för Sverigedemokraterna. Vi anser därför att det finns skäl att modernisera nuvarande lagstiftning utifrån dagens medicinska förutsättningar att kunna rädda för tidigt födda och därmed se över praxis och gränsen för de allra senaste aborterna”, skriver man.

Huruvida dessa formuleringar kommer ändras återstår att se. Sverigedemokraterna väntas ta ställning i frågan under sina landsdagar i höst.  

Vår ambition är att angripa denna fråga från en ny vinkel än tidigare och inte fastna i en juridisk diskussion om antalet veckor.

Sverige är, sin kristna historia till trots, återigen väldigt hedniskt.

Ledarkrönika Vi närmar oss pingsthögtiden med förväntan på att Anden ännu en gång ska få fylla sitt bedjande... torsdag 28/5 00:20

FN-kommitté stoppade utvisning av dödshotad konvertit

Asyl. FN:s kommitté för mänskliga rättigheter har stoppat utvisningen av den kristne konvertiten Mostafa,... fredag 29/5 20:00

Människovärdet blir synligt i coronatider

Ledare Debatten om den svenska coronastrategin fortsätter, och lär så göra under lång tid framöver. Något... torsdag 28/5 00:00

Ivo fick in 3 000 anmälningar – ser allvarliga brister

Corona. Sedan mitten av mars har Ivo fått in omkring 3 000 tecken på risk inom vård och omsorg. Myndigheten... fredag 29/5 16:38

Hur kan jag sluta vara ”den duktiga flickan”?

Familjefrågan. Jag har alltid varit extremt högpresterande och har väldigt höga krav på mig. Jag skulle nog säga...

Socialistiska och liberala förbudskrav tog över svensk skola

Kampen om den svenska skolan (del 4/4). Efter 1990-talets friskolereform återfick Socialdemokraterna makten och inledde en rad samordnade...