På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Aborterna i USA minskar

Antalet aborter i USA har stadigt minskat sedan 1990-talet. 2009 var de avbrutna graviditeterna 38 000 färre än året innan. Samtidigt blir abortmotståndarna allt fler, vilket kan vara en förklaring till minskningen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 5 dec 2012

Det är det amerikanska smittskyddsinstitutet, Centers for Control and Prevention (CDC), som i en färsk rapport berättar om den nedåtgående aborttrenden i USA. Och det är en utveckling som hälsas med glädje.
– Jag är glad över att antalet aborter minskar. Vi har sett en ganska jämn nedåtgående trend sedan 1990. Sammantaget har siffrorna gått ner med nästan 25 procent, och det är totalt sett mycket bra, säger Michael J. New, professor i statskunskap vid universitetet i Michigan-Dearborn till den katolska nyhetsbyrån Catholic News Agency, (CNA).

Enligt professor New är det svårt att ange en direkt orsak till nergången, men han pekar på en kombination av flera tänkbara förklaringar: lagstiftning, färre abortmottagningar i flera delar av landet och en attitydförändring till abort. En Gallupundersökning från just 2009 visade nämligen – för första gången någonsin – att en majoritet av de tillfrågade var prolife-anhängare.
– I ärlighetens namn måste sägas att vi inte har så mycket forskning som visar sambandet mellan den allmänna opinionen och abortstatistik, men jag tror att det är något som man borde ta i betraktande, säger Michael J. New.

Uppgifterna över hur många kvinnor som väljer att fullfölja graviditeten efter kontakt med pro-lifeförespråkare är få. Men organisationen 40 dagar för livet (40 Days for Life), som leder rikstäckande bönegrupper och som tar kontakt med kvinnor utanför abortmottagningar, säger att man under vårkampanjen 2009 räddade över 430 barn från att bli aborterade. Under höstkampanjen samma år rapporteras att över 600 aborter kunde förhindras.

Det är dock inte alla som delar professor News syn på varför antalet aborter minskar. Flera forskare säger till exempel till nyhetsbyrån Associated Press, (AP) att förklaringen snarare är en mer utbredd och effektivare användning av preventivmedel. Men detta ställer sig Michael J. New tveksam till:
– Det finns uppriktigt sagt inga bevis som styrker detta. Jag har inte sett några som helst uppgifter på att kvinnor från och med 2009 skulle ha börjat använda preventivmedel oftare eller att dessa skulle vara mer effektiva. Jag tror att detta bara är gissningar, säger han till CNA.
Enligt samma rapport dog 12 kvinnor av komplikationer i samband med abort enbart under 2008, dubbelt så många som året innan. Enligt LifeSiteNews på nätet är detta det högsta antalet abortrelaterade dödsfall sedan 1994.

Fotnot: Rapporten, som publicerades i november, baserar sig på siffror från 43 stater och två storstäder. Uppskattningsvis sker en miljon aborter årligen i USA, men enligt rapporten hade antalet sjunkit till 785 000 år 2009.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier