En doula är en person som i vanliga fall hjälper kvinnor i samband med en förlossning. I Sverige finns numera även ett fåtal ”doulor” som ska bistå kvinnor vid abort.
Många kvinnor bär på skam och tvivel kring om man ska genomföra en abort, berättade Anna Tallwe, en av Sveriges första abortdoulor, i TV4:s Nyhetsmorgon i helgen.
– Man känner, är det okej att ta det här beslutet?
– Ena dagen kan det kännas rätt, andra känns det osäkert.
I den svenska debatten framställs ofta abort som något oproblematiskt som kan göras lätt och snabbt. I själva verket kan det handla om en smärtsam process både inför, under och efter.
Anna Tallwe har också arbetat som förlossningsdoula och beskriver skillnaden på uppdragen.
– Vid en födsel så är ju målet positivt, man längtar efter den här bebisen och att bli förälder. Här är det ett beslut som i vissa fall kan påverka lång tid i livet och ett beslut som man inte vet när man tar det hur det kommer att kännas tre år senare. Det är liv och död, det är existentiellt, säger hon i Nyhetsmorgon.
Hon menar också att vissa är ganska chockade efteråt över hur en abort går till och hur den upplevdes.
– Det kan vara att vattnet går, det kan påminna mycket om en förlossning för vissa om det är lite senare aborter. Och det kan göra ont, säger hon och berättar att hennes uppgift blir att stötta kvinnan även vid smärta, skakningar eller tvivel som uppstår.
– Under själva aborterna kan det vara sorg, det kan vara rädsla, det kan vara existentiella frågor, men det kan också vara väldigt lugnt och tyst i rummet.
Anna Tallwe är tydlig med att hon aldrig säger till en kvinna hur hon ska välja vad gäller en eventuell abort. Hon berättar att hon har erfarenhet av kvinnor som ska ta ett abortpiller men som väljer att vända och istället fundera en tid till.
En abortdoula har också ofta kontakt med kvinnan efter aborten. Enligt Anna Tallwe tycker vissa att de mår bra och inte har några stora problem efteråt, medan andra har ett behov av att ”reflektera över vissa saker”, säger hon.