Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

KD:s riksting ägde rum i Uppsala i helgen. Foto: Sara Andersson

Abortdebatt uteblev på KD:s riksting

Förslaget om att verka för en sänkt abortgräns röstades ner på KD:s riksting i helgen. Likaså förslaget om att införa samvetsfrihet i lagen. Frågorna fick mycket lite diskussionstid under tinget.

Nyheter · Publicerad 23:45, 22 okt 2017

Efter att det framkommit att en läkare försökt rädda foster som vid sena aborter kommit ut levande, har abortfrågan återaktualiserats i Kristdemokraterna. Som Världen idag berättade förra veckan gick partiledare Ebba Busch Thor och vice partiordförande Emma Henriksson ut och sa att nuvarande abortlagstiftning kan behöva ses över.

Men när frågan var uppe på partiets riksting i helgen fick den mycket lite tid. 20 minuter hade avsatts till samtliga motioner rörande hälso- och sjukvård, och då skulle både pläderingar och beslutfattande hinnas med.

– Ibland kan vi tänka att vi i Sverige är otroligt bra på alla sätt och vis och att vi är framstående i våra lösningar inom sjukvården, man jag tror att det är bra att titta ut och få internationella perspektiv, sa Ella Bohlin, landstingsråd i Stockholm.

Men det var inte abortfrågan hon talade om, utan motionen om att införa lokala vårdkontakter.

– Vi vill att man ska sänka gränsen, sa Gudrun Brunegård, från KD Kalmar.

Men inte heller här var det abortfrågan hon talade om, utan om subvention av tandvård.

Elisabeth Kihlström, från Värmlandsdistriktet, talade om motionen om att säkra barns sjukvård, men nämnde inte de barn som kommit ut levande efter en abort.

Övriga frågor som var uppe för diskussion var hur mycket koffein en energidryck ska få innehålla, om apotekare ska få en ny roll i primärvården och vikten av en digitalisering av vården. Tandvårdsmotioner fick mer tid än abortfrågan.

En person som dock tog upp abortfrågan var Håkan Kero från KD Norrbotten.

– I partiprogrammet står det att abort är att släcka liv, och det håller jag med om. Jag vill inte kalla mig abortmotståndare, för det låter så negativt. Jag är fostrets försvarare! utropade han och fick spridda applåder.

Håkan Kero påpekade att han inte är arg på någon som har gjort abort, eller vill ge någon dåligt samvete, men att han vill att KD ska verka både för en förändrad abortlagstiftning och en lagstadgad samvetsfrihet för barnmorskor.

Även Uppsaladistriktet meddelade att de ställer sig bakom förslaget om samvetsfrihet.

När det blev dags för omröstning röstades dock båda förslagen ner, i enlighet med partistyrelsens linje.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...