Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Abort firades av topp-politiker och lobbyister

Den 28 september varje år firar och kräver aktivister och abortförespråkare världen över möjligheten att abortera ofödda barn. I år drevs kampanjen i Sverige av Amnesty och RFSU. Partiledare och opinionsbildare slöt upp och Vårdförbundet spred en teckning på en livmoder som visar långfingret.

Nyheter · Publicerad 10:00, 30 sep 2020

”För oss i Satanistiska samfundet är det självklart att respektera varje individs okränkbara kropp”, skriver satanisterna på sin Facebooksida i anslutning till abortdagen, och syftar då inte på det ofödda barnet.

Kampanjen för tillgången till säkra och lagliga aborter har i år drivits av Amnesty och lobbygruppen RFSU. Amnesty beskriver abort som en mänsklig rättighet, men får mothugg i kommentarsfält på sociala medier där det påpekas att rätt till liv, men inte till abort, är inskrivet i internationella konventioner om mänskliga rättigheter.

”Jag tycker att Amnesty ska hålla sig till sitt grunduppdrag och inte ge sig in i detta problem som kolossalt många oförvitliga och demokratiska människor i världen inte alls håller med om”, skriver en person som dock får utstå hårda ord från andra.

Alla som inte är för en viss abortlagstiftning är onda människor, antidemokrater eller diktatorer, påstår abortförespråkare i kommentarsfältet.

Bland de som anslutit till kampanjen finns Miljöpartiets språkrör, ministern Isabella Lövin och Vänsterpartiets föreslagna partiledare Nooshi Dadgostar.

”Ser med oro på hur starka krafter vill begränsa aborträtten”, skriver Lövin på Facebook där hon både hyllas för sitt ställningstagande men också kritiseras för att inte definiera vad denna påstådda ”rätt” innebär eftersom nästan alla länder har en bortre veckogräns för aborter.

”Det märkligaste och bisarra är att dessa röda säger sig stå upp för människovärdet och allas lika rättigheter”, skriver en person till Lövin.

En annan person reagerar på uttrycket ”säkra aborter”.

”Det är svårt att göra det säkert när det i själva verket dödar en person varenda gång”.

Vårdens fackförbund driver också på för en liberal abortlagstiftning. Vårdförbundets lokalavdelning i Örebro illustrerar sitt stöd för abort genom en teckning som ska föreställa en livmoder som håller upp långfingret.

I ett blogginlägg hävdar också förbundets medarbetare att det inte är ett barn som aborteras eller ett liv som utsläcks utan att det handlar om ”en cellbildning i kvinnans kropp”.

Det märkligaste och bisarra är att dessa röda säger sig stå upp för människovärdet och allas lika rättigheter.

Heligt Dackeuppror mot stängda kyrkor kan vara på väg

Ledare ”Jag tror att jag ska anmäla den där församlingen.” De orden fälldes helt nyligen av en ung kristen... torsdag 15/4 00:10

När allt blir mörkt finns det ändå någon där som leder framåt.

Inför söndag Ps 23 Psalmen om den gode herden är en av världens mest kända bibeltexter, och förmodligen har du... torsdag 15/4 00:00

Israelisk student hjälpte Nasa – fann två asteroider

Astronomi. En arabisk-israelisk student har fått två asteroider uppkallade efter sitt namns initialer plus... fredag 16/4 14:50

Israelernas styrka: argumentation

Israelkrönika Interna israeliska debatter, där de politiska ståndpunkterna ofta går i diametralt motsatta...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier