Är någon bland er vis och förståndig, då skall han visa sina gärningar genom ett klokt och vänligt uppträdande.
Jakobsbrev 3:13

Världen idag

Abort firades av topp-politiker och lobbyister

Den 28 september varje år firar och kräver aktivister och abortförespråkare världen över möjligheten att abortera ofödda barn. I år drevs kampanjen i Sverige av Amnesty och RFSU. Partiledare och opinionsbildare slöt upp och Vårdförbundet spred en teckning på en livmoder som visar långfingret.

Nyheter · Publicerad 10:00, 30 sep 2020

”För oss i Satanistiska samfundet är det självklart att respektera varje individs okränkbara kropp”, skriver satanisterna på sin Facebooksida i anslutning till abortdagen, och syftar då inte på det ofödda barnet.

Kampanjen för tillgången till säkra och lagliga aborter har i år drivits av Amnesty och lobbygruppen RFSU. Amnesty beskriver abort som en mänsklig rättighet, men får mothugg i kommentarsfält på sociala medier där det påpekas att rätt till liv, men inte till abort, är inskrivet i internationella konventioner om mänskliga rättigheter.

”Jag tycker att Amnesty ska hålla sig till sitt grunduppdrag och inte ge sig in i detta problem som kolossalt många oförvitliga och demokratiska människor i världen inte alls håller med om”, skriver en person som dock får utstå hårda ord från andra.

Alla som inte är för en viss abortlagstiftning är onda människor, antidemokrater eller diktatorer, påstår abortförespråkare i kommentarsfältet.

Bland de som anslutit till kampanjen finns Miljöpartiets språkrör, ministern Isabella Lövin och Vänsterpartiets föreslagna partiledare Nooshi Dadgostar.

”Ser med oro på hur starka krafter vill begränsa aborträtten”, skriver Lövin på Facebook där hon både hyllas för sitt ställningstagande men också kritiseras för att inte definiera vad denna påstådda ”rätt” innebär eftersom nästan alla länder har en bortre veckogräns för aborter.

”Det märkligaste och bisarra är att dessa röda säger sig stå upp för människovärdet och allas lika rättigheter”, skriver en person till Lövin.

En annan person reagerar på uttrycket ”säkra aborter”.

”Det är svårt att göra det säkert när det i själva verket dödar en person varenda gång”.

Vårdens fackförbund driver också på för en liberal abortlagstiftning. Vårdförbundets lokalavdelning i Örebro illustrerar sitt stöd för abort genom en teckning som ska föreställa en livmoder som håller upp långfingret.

I ett blogginlägg hävdar också förbundets medarbetare att det inte är ett barn som aborteras eller ett liv som utsläcks utan att det handlar om ”en cellbildning i kvinnans kropp”.

Det märkligaste och bisarra är att dessa röda säger sig stå upp för människovärdet och allas lika rättigheter.

100-årig demokrati lider av allvarliga skavanker

Ledare En ny riksdag har öppnats och vi har påmints om att det är 100 år sedan den parlamentariska... lördag 18/9 00:10

Klimat i hetluften verkar inte hjälpa miljöpartier

Politik. Klimatfrågan lyfts ofta fram i medierapporteringen och är viktig för många väljare, men... söndag 19/9 12:00

Ryska valet inte spännande förrän efteråt: ”Riggat system”

Politik. En del vill inte ens se röstningen till Rysslands parlament som ett val, andra kallar det fars. Men... lördag 18/9 20:00

IMF-chefen anklagas för Kina-påtryckningar

Utredning. Världsbankens ledning pressade sin personal att skönmåla Kina när de skulle göra rankinglistan... lördag 18/9 16:00

Bevara mitt hjärta – därifrån utgår livet

Missionsglimten – Hallå? Hej, syster, hur mår du? Jag har saknat dig! Jag blir alltid så glad, uppmuntrad, fylld... lördag 18/9 00:00

Lyckligtvis är Gud inte som du och jag.

Ungkrönika lördag 18/9 00:00

Allt fler kommuner drar in stöd till religiösa aktörer

Kartläggning. Allt fler kommuner drar in bidrag till föreningar med religiös huvudman, oavsett om verksamheten... lördag 18/9 12:00

När två världsbilder kolliderar

Israelkrönika Jakten på de sex terrorister som rymde från Gilboafängelset i Israel förra veckan har fullständigt...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier