Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

”Abort är ingen rättighet”

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 jul 2012

Konservativa regeringar, främlingsfientliga partier och kyrkan. Det är tre krafter som försämrar kvinnors rättigheter i Europa, varav en är rätt till abort, menar RFSU. Helena D’Arcy på katolska Respekt är kritisk till den beskrivningen.

”I flera europeiska länder finns ett starkt motstånd mot abort, preventivmedel och ungas rätt till sexualupplysning. Redan nu saknar många tillgång till dessa rättigheter och med fler konservativa regeringar, främlingsfientliga partier och ett ökat politiskt inflytande från kyrkan så försvagas kvinnors rättigheter ännu mer.”
Så säger Åsa Regnér, generalsekreterare på RFSU, i ett pressmeddelande inför ett seminarium i Almedalen förra veckan där man frågade sig om aborträtten i Europa och Sverige är hotad.

I tidigare utspel, tillsammans med bland annat jämställdhetsminister Nyamko Sabuni (FP), har RFSU gått till storms mot att ”abortfientliga krafter vinner terräng i Europa” och att problemet inte sällan är länder där religionen spelar en framträdande roll. Regnér menade också i en debattartikel i Aftonbladet nyligen att ”värdekonservativa regeringar, ökat inflytande från kristna fundamentalister och främlingsfientliga partier, bidrar till en alltmer gammalmodig syn på kvinnor och deras kroppar”.

Helena D’Arcy leder organisationen Respekt och är mycket kritisk till hur man i debatten ”buntar ihop” främlingsfientliga krafter och kyrkan. Hon reagerar också på hur man talar om abort.
– Jag vänder mig emot att man här i Sverige så ofta slentrianmässigt kopplar ihop orden abort och rättighet. Abort är ingen rättighet. Abort är givetvis lagligt här och i de flesta andra europeiska länder, men det kan inte anses vara en rättighet att avsluta ett mänskligt liv.
– Genom att använda ordet ”aborträtt” verkar man vilja uppnå att människor ska tro att något sådant de facto existerar.

Vid RFSU-seminariet i Almedalen menade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) tvärtom att det behövs en ideologisk debatt om att abort inte är en välfärdsfråga utan en mänsklig rättighet. Hon sa också att man behöver gå ut på gatorna för att visa att man står upp för att kvinnor i länder där det råder abortförbud ska få rätt att göra abort.
På sin hemsida skriver RFSU: ”Aborttalen är ofta höga i länder där aborträtten är begränsad. En bidragande orsak till det är att dessa länder ofta även begränsar tillgången till preventivmedel och sexualundervisning. Så är också fallet i flera europeiska länder med restriktiv abortlagstiftning”.
Helena D’Arcy tycker att man med den logiken bör fundera över hur det ser ut på hemmaplan.
– I Sverige har vi en av Europas mest liberala abortlagar, det är lätt att få tag på preventivmedel och alla har sexualundervisning  i skolan. Dessutom har RFSU starkt inflytande som sexualupplysare i klassrummen och medförfattare till material som används av många skolor i sexualundervisningen. Vi borde vara ett föregångsland och ha låga abortsiffror. Situationen är i själva verket den rakt motsatta: vi har flest aborter per 1 000 kvinnor i hela Västeuropa och antalet aborter bland svenska tonåringar och unga kvinnor är det högsta i hela EU, säger hon.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier