Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Palestinas president Mahmoud Abbas och statsminister Stefan Löfven håller en gemensam pressträff på Rosenbad i Stockholm. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Abbas duckade för fråga om våldet

President Mahmoud Abbas duckade för frågan om hur den palestinska administrationen ska få bukt med terrororganisationen Hamas och dess våldsanvändning. Det framgick vid en presskonferens i Rosenbad med Abbas och statsminister Stefan Löfven (S).

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 feb 2015

– Som ni vet har vi ständiga samtal med Hamas för att uppnå två mål: det första är att ha en enad regeringskoalition och den andra frågan rör parlaments– och presidentvalen, svarade Abbas på frågan om hur han tänkte agera för få Hamas att upphöra med sin väpnade kamp.

– Och enda sättet att uppnå våra mål är genom parlamentariska val. Om Hamas accepterar valen kan de förverkligas, och då kan folket bestämma vilka som ska leda dem, och om de accepterar våldet eller inte.

Men Mahmoud Abbas lät heller inte som att han är beredd att pressa Hamas att gå till valurnorna.

– Vi vill att valen ska äga rum och vi är beredda att hålla dem när Hamas är redo. Vi kan inte utlysa val endast på Västbanken eftersom det skulle innebära en för oss oacceptabel uppdelning av landet, sa han.

Stefan Löfven betonade att Sverige, liksom övriga EU, ser Hamas som en terrororganisation och inte har någon kontakt med den.

– Det bästa är att stödja en god debatt, det är ett skäl till att stödja Palestina eftersom vi måste stödja dem som vill se en pragmatisk utveckling utan våld. Vi måste också vara tydliga med att israelernas säkerhet är lika viktig som palestiniernas.

Före presskonferensen hade Stefan Löfven och Mahmoud Abbas undertecknat ett avtal om utvecklingssamarbete som dubblar det svenska stödet till palestinierna under en femårsperiod.

– Samarbetet innebär att vi kommer sträva mot demokrati, jämställdhet och respekt för mänskliga rättigheter, men också en bättre miljö och kamp mot klimatförändringar och naturkatastrofer, sa Stefan Löfven, och tillade att Palestina vill "bli en förebild i regionen för kvinnors rättigheter".

Han sa också att den svenska regeringen vill se ett återupptagande av fredsförhandlingarna och "vill uppmuntra samtliga aktörer i frågan att var konstruktiva".

Stefan Löfven poängterade att erkännandet av en palestinsk stat "innebär ett ökat ansvarstagande" från den palestinska sidan, och att han inte såg någon motsättning mellan att behålla goda relationer med Palestina och fortsätta att hålla goda relationer med Israel.

– Vi är övertygade om att människor både i Israel och i Palestina har rätt till fred, sa Stefan Löfven.

Samtidigt som Sveriges högsta ledning tog emot Mahmoud Abbas samlades sju kristna förebedjare vid regeringskansliet för att be kring besöket.

Initiativtagare var Claes-Göran Bergstrand, ambassadör för Sverigebönen, som redan innan besöket blev offentliggjort kände ett behov av att be för den uppkomna situationen.

– Jag kände att vi på något sätt måste göra en så kallad annullering i andevärlden av det beslut som regeringen tog i höstas, då man erkände en palestinsk stat, säger han till Världen idag, samtidigt som gruppen gör sig beredd att lämna S:ta Clara kyrka och gå mot regeringskansliet, slottet och riksdagen – alla platser där svenska representanter skulle ta emot Mahmoud Abbas under tisdagseftermiddagen.

– Det som vi ber om är dels om förlåtelse för vad som nu händer och sker, för hur våra makthavare handskas med den allvarliga och svåra konflikten i Mellanöstern. Dessutom kommer vi att be om Guds nåd över vårt land, över vår regering, vår riksdag och vårt kungahus. Och över Guds folk och ärkebiskopen, som möter Abbas och då blir ett slags representant för kristendom i vårt land. Sedan vill vi välsigna Israel och be om beskydd för våra judiska vänner i vårt land och i världen.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier