Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

86-årig spanjorska fick sitt liv avslutat av sjukvården

Spaniens första lagliga avlivning av en människa har genomförts av sjukvårdspersonal. Den framlidna 86-åriga kvinnan ska ha uttryckt sin önskan om framtida dödshjälp för tio år sedan, i ett testamente.

Nyheter · Publicerad 22:00, 3 aug 2021

Spaniens största morgontidning, El País, rapporterar att kvinnan, som hette Eskarne och bodde i Baskien, dog den 23 juli, ungefär en månad efter att Spaniens nya eutanasi-lag trädde i kraft den 25 juni.

Exakt vilka diagnoser kvinnan hade är oklart, men enligt läkarna var hon sängliggande de senaste månaderna och led av en ”allvarlig kognitiv försämring”, som de inte hade några medel att bota.

Eskarne ska redan för tio år sedan, 2011, ha skrivit ett brev där hon konstaterade att livskvalitet, för henne, innebar ”avsaknad av lidande och avsaknad av beroende för vardagliga basala aktiviteter”, och att det skulle gå emot hennes värderingar att förbli i ett sådant irreversibelt tillstånd.

”Om jag i framtiden skulle befinna mig i en situation av stort beroende som vore ett outhärdligt lidande för mig, så skulle jag inte längre vilja leva så, varvid jag skulle önska att det tillämpades aktiv, smärtfri och snabb eutanasi-teknik på mig”, skrev kvinnan vidare.

Samma dag som eutanasi-lagen trädde i kraft, den 25 juni i år, ansökte kvinnans familj om att hon skulle få använda sig av den nya rättigheten att bli avlivad av sjukvårdspersonal. Ansökan beviljades efter bedömning av flera läkare och en så kallad ”garanti- och utvärderingskommission”.

Enligt kvinnans son, som beskriver det som att hon ”inte hade varit en person på flera år och behövde dö”, så ska de bedömande läkarna inte ha haft några tvivel.

Då den husläkare, som först tog emot familjens ansökan om eutanasi, visade sig vara en samvetsvägrare, fick dock ärendet överföras till en annan läkare som var villig att ta sig an det.

Den spanska eutanasi-lagen

Lagen lades fram av det styrande socialistpartiet PSOE och antogs av spanska underhuset i mars, med röstsiffrorna 202 mot 141.

Den ger patienter som lider av ”en allvarlig eller obotlig sjukdom eller ett allvarigt, kroniskt och invalidiserande tillstånd” som orsakar dem ”outhärdlig smärta” rätten att begära att deras liv ska avslutas.

Lagen inefattar dels möjligheten till eutanasi, det vill säga att sjukvårdspersonalen injicerar eller på annat sätt direkt ger personen en dödande substans, dels möjligheten till assisterat självmord, det vill säga att en läkare förskriver en dödande substans som patienten sedan själv tar.

Andra länder som har legaliserat eutanasi är Nederländerna, Belgien, Luxemburg och Kanada.

Källa: El País

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00