Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

800 par barnstrumpor ska sätta fokus på Stockholms aborter

800 par barnstrumpor ska illustrera de cirka 800 aborter som utförs varje månad i Stockholm. Manifestationen sker mitt i huvudstaden på söndag och arrangeras av organisationen Livsval.

I helgen visade MRO bilder på aborterade foster i samband med kyrkovalet i Uppsala. Samtidigt samlades tusentals personer i Tyskland och Schweiz för att protestera mot aborter.

Nyheter · Publicerad 14:00, 24 sep 2021

Livsval skriver i ett pressmeddelande angående antalet aborter att ”man vill uppmärksamma och väcka debatt kring denna orättvisa mot de minsta bland oss”. På söndag ordnar organisationen en demonstration i Stockhom för att sätta ljuset på de barn som aldrig får födas.

Under manifestationen kommer läget i länet att illustreras på ett speciellt sätt.

– Då man varje månad utför omskring 800 aborter kommer vi att ha 800 par barnstrumpor som en illustration över vad som äger rum i Stockholms län varje månad, säger Plamen Najdenov från Livsval.

Flera talare kommer att medverka: Livsvals ordförande Åsa-Karin Brunninge, MRO:s (Människorätt för ofödda) ordförande Mats Selander och ytterligare ett par personer.

Söndagens manifestation blir den första Livsval arrangerar på länge.

– På grund av pandemin har vi inte haft möjlighet, säger Plamen Najdenov.

Livsvals arbete har dock fortsatt även under pandemitiden.

– Organisationen jobbar framför allt med stöd till dem som befinner sig i kris på grund av en oväntad graviditet samt med stöd till kvinnor som mår dåligt och lider efter att ha genomgått en abort, säger Plamen Najdenov.

Manifestationen kommer att äga rum mellan 14.00 och 16.00, på Mynt­torget i Gamla stan i Stock­holm.

– Vi ville egentligen arrangera manifestationen ännu närmare riksdagshuset, men fick inte tillstånd på grund av säkerhetsskäl.

Alla som vill vara med är välkomna och kommer kunna använda sig av olika skyltar som Livsval har med sig.

För ett år sedan användes barnstrumpor i en liknande demonstration i Göteborg, vilket Världen idag berättat om. Livsval planerar redan under det här året ytterligare en manifestation för ofödda.

– Vår förhoppning är att vi ska ha ett fackeltåg i Göteborg, avslutar Plamen Najdenov.

Livsval är inte den enda svenska organisation som arrangerar manifestationer för ofödda. Under helgens kyrkoval demonstrerade MRO i Uppsala där de visade bilder på aborterade foster.

– Det spelar ingen roll hur många celler du har. Ditt värde hänger inte på det. Spädbarn är lika värdefulla som fullvuxna, sade Mats Selander i ett tal under manifestationen och menade således att outvecklade foster har ett människovärde.

Han vädjade därefter till Svenska kyrkan, och de röstande, att ta ställning för de ofödda.

Det är inte bara i Sverige som frågan är på tapeten. Tusentals människor ska ha deltagit i marscher för livet i Tyskland och Schweiz under den gångna helgen. Omkring 1 400 personer samlades i Zürich medan cirka 4 500 personer samlades i Berlin, rapporterar Evangelical Focus.

Såväl katolska som ortodoxa ledare medverkade med tal om respekt för människovärdet. I Berlin samlades demonstranterna framför Brandenburgerporten, mitt i staden, där man även höll en tyst minut för ofödda barn i landet, rapporterar Evangelical Focus.

– Abort ska aldrig vara en mänsklig rättighet, sade en talare enligt sajten Evangelical Focus.

– Alla barn är skapade till Guds avbild.

Marschen i Zürich fokuserade främst på tonårsgraviditeter. Unga kvinnor delade med sig av sina erfarenheter av tidiga graviditeter och det tryck de sade sig ha upplevt för att välja abort. Dessutom medverkade politiker och evangeliska företrädare med tal.

Tyska Pro Medien Magazin skriver att motdemonstranter med hög musik försökte störa manifestationen i Berlin. Det ska dock inte ha förekommit några våldsamheter, rapporterar tidningen.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00