Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

600 på kö till kristen skola

Helt fullt och rekordlång kö! Det är läget på den populära Hannaskolan i Örebro. – Kommunen har nu bett oss att starta en ny skola, säger skolans ordförande Jan Lindéh.

Nyheter · Publicerad 08:10, 12 okt 2016

Scenförändringen är total jämfört med när skolan startade 1987. Då motarbetades de kristna skolpionjärerna med all kraft av kommunen.

– Det gick så långt att jag, av kommunhus och skolpolitiker, fick veta att jag inte var önskvärd i den här kommunen överhuvudtaget, säger Jan Lindéh.

– Men i dag kommer personer i samma tjänster och ber mig att starta en skola till, berättar han.

600 barn knackar på dörren just nu. Och enligt Lindéh pågår alltså samtal med kommunen om att starta en ny enhet.

– Kommunen har önskat detta, att vi ska starta en skola till, säger han med ett leende.

– Det har skett lite förändringar under de här 29 åren, konstaterar han. Det är fantastiskt!

Hannaskolan har flera gånger toppat Skolverkets årliga rankning av skolorna i Örebro kommun. Det har också speglats i tillströmningen av elever. I dag har Hannaskolan 350 elever, från förskola och till årskurs 9.

– Nu är det maxat, vi kan inte ta in ett enda barn till, säger Lindéh och berättar att läget varit så här i flera år.

Den populära Örebroskolan har en tydlig konfessionell profil. Varje dag börjar med morgonbön, först i personalen och sedan i varje klassrum. Många av eleverna har ingen kristen bakgrund, berättar Jan Lindéh.

– Mer än hälften av barnen kommer från icke-kristna familjer.

Jan Lindéh berättar om skolavslutningar som samlar 600-700 personer i två omgångar.

– Då är föräldrar, far- och morföräldrar och andra släktingar med. Det här är samlingar med ett klart evangeliskt budskap med bön och kristen sång. Och de som kommer älskar det.

Vad är det som gör att intresset är så stort för Hannaskolan?

– Dels så har vi bara utbildad personal. Detta är något vi slår vakt om. Alla är dessutom personligt troende, älskar sin uppgift och vi har en väldigt god sammanhållning.

Jan Lindéh slår fast att det kristna friskolekonceptet fungerat utmärkt i Örebro.

– Här har vi ju dessutom ytterligare två kristna friskolor, säger han och syftar på Grenadjärskolan och Victoriaskolan.

Tillförordnad rektor på Hanna­skolan, Margareta Lindéh, står i angenäma problem att ta emot den stora elevströmmen.

– Det svåraste vi har är att behöva säga nej till alla som vill komma in på vår skola och förskola. Vi vill bereda möjlighet för fler, säger Margareta som grundade skolan ihop med maken Jan.

Att skolan är så attraktiv förvånar henne inte. Det beror helt på att vi har "nöjda kunder" som Margaretha Lindéh beskriver det.

– Till 95 procent säger föräldrar som kommer hit att ”vi hört om er skola genom grannar, arbetskamrater och släktingar".

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00