Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Slagord mot USA och Israel ropades i den iranska protesten mot koranbränningar i Sverige. Foto: Vahid Salemi/AP/TT

50-tal protesterade vid Sveriges ambassad i Iran

Ett 50-tal personer demonstrerade utanför den svenska ambassaden i Irans huvudstad Teheran i måndags, bekräftar utrikesdepartementet (UD).

De protesterade mot högerextremisten Rasmus Paludans koranbränningar.

Nyheter · Publicerad 22:00, 20 apr 2022

”Måndag den 18 april hölls en demonstration mot koranbrännande utanför den svenska ambassaden i Teheran. Ett 50-tal personer deltog i demonstrationen, som gick lugnt till. Under tisdagen har det hittills inte förekommit några demonstrationer utanför ambassaden”, skriver UD i ett mejl till TT på tisdagseftermiddagen.

Enligt nyhetsbyrån AP var demonstranterna studenter och ska bland annat ha ropat: ”De som förolämpar Koranen måste fördömas”. Även ”Död åt Amerika” och ”Död åt Israel”, vanliga slagord i Iran, ska ha ropats.

Lärosätet al-Azhar i Egyptens huvudstad Kairo, ofta beskrivet som den sunnimuslimska världens främsta institution, fördömer de tillståndsgivna bränningarna av Koranen och uppmanar till internationell lagstiftning för att ”förhindra missbruk av religionens helighet”, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Flera länder – som Bahrain, Irak, Jordanien, Kuwait och Oman – har också fördömt bränningarna.

I söndags kallades ett ambassadråd vid den svenska ambassaden i Bagdad upp till Iraks utrikesdepartement. Enligt nyhetsbyrån AP varnade departementet då för att koranbränningarna kan få allvarliga konsekvenser för Sveriges relation till den muslimska världen.

UD har tidigare bekräftat för TT att ambassadrådet kallades upp, men vill inte kommentera vad som sagts under mötet.

Kyrkor i Fruängen och Storvreta öppnar upp efter våldsvågen

Krisstöd. Efter att en person skjutits till döds utomhus vid Mälarhöjdens IP ordnas nu krisstöd på flera sätt... fredag 29/9 15:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Möta lejonen – bättre alternativ än att sluta be

”Det är gripande, uppmuntrande och förkrossande att läsa om hur heliga gudsmän och gudskvinnor förr... fredag 29/9 14:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00