Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

50 år sedan banbrytande kristna stormöten i Göteborg

För exakt 50 år sedan hölls den stora karismatiska och ekumeniska kristna sammankomsten G72 i Göteborg med tusentals deltagare.

I veckan hålls det jubileumssamlingar som uppmärksammar evenemangets betydelse för enheten mellan kristna och deras sociala engagemang.

Nyheter · Publicerad 12:00, 9 aug 2022

”Mötet var en smältdegel för andlig förnyelse och samhällsengagemang i kyrkorna”, skriver Vineyard-pastorn Torbjörn Freij, som själv var med på G72, i ett Facebookinlägg med anledning av jubileumsveckan.

Den första jubileumssamlingen hålls i dag, tisdag, i Smyrnakyrkan i centrala Göteborg, och det andra på lördag i Svenska kyrkan i stadsdelen Askim.

Där medverkar prästen Torgny Erling, som är en av initiativtagarna till jubileumssamlingarna, tillsammans med olika personer som var med på G72. Erling berättar för Världen idag att han själv inte var med då, men senare har förstått sammankomstens vikt.

– Den karismatiska väckelsen hade nått till Sverige från USA. Genom Jesusfolket kom det sociala ansvaret in i bilden. Det var flera vindar som G72 samlade upp och mötet blev en välsignelse, säger han.

G72 sammankallades av det dåvarande nationella ekumeniska forumet ”ekumeniska nämnden”, med Göteborgsbiskopen Bertil Gärtner som ansvarig. Bland talarna fanns, förutom biskopen själv, exempelvis den då 88-årige pingstprofilen Lewi Pethrus.

Men för biskopen var det inte enkelt med tanke på hur kärvt det ekumeniska klimatet fortfarande var.

– Han fick inte med sig prästerna här i stiftet. På den tiden skulle man inte hälsa på en pingstpastor, beskriver Erling.

G72-evenemanget skulle dock visa sig få tusentals deltagare med blandad bakgrund.

– Unga och äldre, pingstvänner och katoliker om vartannat – jag skulle kalla det en salig blandning, säger Erling och skrattar.

Under 1970–90-talen följde ytterligare fyra möten av liknande karaktär.

– Det ekumeniska klimatet i våra samfund förändrades, konstaterar Torgny Erling.

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier