Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

49 döda i ”välplanerat” terrordåd i Nya Zeeland

49 personer har skjutits ihjäl i en attack mot två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Tre personer har gripits. En av dem är australisk medborgare som beskrivs som en högerextrem terrorist. – Det här är en av Nya Zeelands mörkaste dagar, säger premiärminister Jacinda Ardern.

Nyheter · Publicerad 10:27, 15 mar 2019

49 personer har dödats i dådet, enligt nyzeeländsk polis. Enligt Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern, som kallar dådet en välplanerad terrorattack, är runt 20 personer allvarligt skadade.

41 av de döda sköts i en av de två moskéerna. I ett uttalande uppger en talesperson för stadens sjukhus att totalt 48 personer, inklusive små barn, vårdas för skottskador.

Polisen har gripit tre män och en av dem har delgivits misstanke om mord. Ingen av männen ska ha varit på någon ”övervakningslista” för terrorbrott. Polisen har även hittat två sprängladdningar fastsatta på ”misstänkta fordon” i staden, hittills har en av dem oskadliggjorts.

– Det är tydligt att det här bara kan beskrivas som en terroristattack, säger Ardern på en presskonferens.

Hon tillägger att de misstänktas världsbild ”inte hör hemma i Nya Zeeland eller någonstans i världen”, och riktar sig sedan direkt till de berörda av dåden:

– För många av dem är det här inte platsen där de föddes. För många var Nya Zeeland ett val, en plats dit de aktivt kom för att få säkerhet. En plats där det var tryggt att utöva sin kultur och religion, säger Jacinda Ardern, och fortsätter:

– Vi ska inte ge något syre åt den här våldshandlingen och vi ska fördöma det som har hänt.

Hon uppmanar alla att inte dela det material från dådet som spridits på sociala medier.

– Det här är inte vi. Handlingen reflekterar inte vilka vi är som land, säger Ardern.

Enligt vittnen fanns flera hundra personer på plats för fredagsbönen i de två moskéerna i Christchurch när minst en gärningsman öppnade eld tidigt på fredagseftermiddagen lokal tid.

– Jag hörde tre snabba skott, sedan, efter ungefär tio sekunder, började det igen. Det måste ha varit ett automatvapen, ingen kan avfyra ett vapen så snabbt, säger en person som var inne i en av moskéerna till AFP.

– Sedan började folk springa ut. En del var täckta av blod, säger vittnet som inte vill uppge sitt namn.

På sociala medier sprids en film av vad som påstås vara en skytt vid en av moskéerna. Enligt Australiens premiärminister Scott Morrison är mannen ifråga australisk medborgare som ska ha varit i Nya Zeeland ”relativt kort tid”, rapporterar flera medier.

Australiska myndigheter hjälper till med utredningen efter masskjutningen, enligt Morrison. Han fördömer attacken och kallar skytten för en ”våldsam, högerextrem terrorist”.

Polisen uppger att man arbetar för att få bort filmen från nätet och ber folk att inte dela länkar till den. På filmen syns främre delen av ett automatvapen när gärningsmannen går genom en moské och mejar ner alla som kommer i hans väg. Enligt New Zealand Herald livesände skytten dådet på Facebook i 17 minuter.

Enligt flera medier lade samma man som sände videon på Facebook upp någon typ av manifest på nätforum och sociala medier före dådet.

– Jag såg inte skytten för att jag var i rummet bredvid. Men helt plötsligt så hörde vi skott avlossas och människor började springa för sina liv. Jag är fortfarande i chock, säger Mohan Ibrahim, som befann sig i Al Noor-moskén när gärningsmannen började skjuta, till New Zealand Herald.

Elever i staden hölls inne i skolorna under flera timmar under eftermiddagen och polisen uppmanade människor att hålla sig borta från gatorna. Strax före klockan 18 lokal tid meddelades föräldrar att de kunde hämta sina barn från skolorna.

Polisen har uppmanat alla moskéer i Nya Zeeland att stänga sina dörrar och medborgarna att hålla sig borta från moskéer. Stadens sjukhus, dit många skadade har förts, har försatts i stabsläge.

Både i Nya Zeeland och i grannlandet Australien har man aktiverat anti-terrorberedskap. Nya Zeeland har höjt hotnivån i landet från låg till hög.

Enligt UD:s presstjänst finns inga uppgifter om att någon svensk skulle ha varit på plats vid någon av moskéerna i Christchurch. Attacken ska vara den värsta som skett i Nya Zeeland, enligt lokala medier.

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Väktare sätts in efter prideuppståndelse

Sölvesborg. Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens stopp för användning av prideflaggan. Kommunchefen Lars Ericsson anser...