Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Familjer med sina barn i parken Ritan i Peking. Omkring 330 miljoner barn har aborterats i Kina sedan myndigheterna började begränsa antalet tillåtna barn på 1970-talet. Foto: Andy Wong/AP Scanpix

330 miljoner aborter sedan 1971

Från 1971 till 2010 utfördes 328,9 miljoner aborter i Kina, enligt officiella siffror. Ettbarnspolitiken hotar nu att slå tillbaka mot Kina, med en åldrande befolkning och stort underskott på kvinnor.

Nyheter · Publicerad 15:05, 18 mar 2013

 Under 1970-talet började Kina uppmuntra till ett minskat barnafödande och ettbarnspolitiken, infördes 1979. Politiken, som hade för avsikt att minska befolkningstillväxten, har också fört med sig en enorm mängd aborter, i många fall utförda med tvång.  Sedan 1971 handlar det om oerhörda 328,9 miljoner aborter, enligt statistisk som presenterats av hälsodepartementet, rapporterar AFP. Financial Times, FT, uppger att siffran är 336 miljoner, och därutöver ska också 196 miljoner steriliseringar ha utförts.

Som en jämförelse beräknas antalet aborter i USA, med ungefär en fjärdedel av Kinas befolkning, till omkring 50 miljoner efter att abort blev lagligt 1974, skriver FT.
Statistiken visar också att antalet aborter håller sig på en jämn nivå sedan slutet av 1990-talet, trots många uppmaningar till regimen om att lätta på ettbarnspolitiken, skriver FT.  Varje år genomförs omkring sju miljoner aborter, två miljoner män och kvinnor steriliseras och sju miljoner kvinnor får spiraler införda i livmodern, ofta under tvång.

Konsekvenserna av den hårda ettbarnspolitiken börjar nu bli allt mer tydliga. Andelen av befolkningen i arbetsför ålder börjar sjunka och 2050 beräknas 23,3 procent av kineserna vara 65 år eller äldre, att jämföra med exempelvis Indien, där samma siffra r 13,7 procent. Detta enligt en kommande studie från Asian Development Bank, skriver The Atlantic. Den höga andelen pensionärer påverkar kraftigt landets ekonomiska konkurrenskraft och kan leda till sociala spänningar om myndigheterna tvingas ta en större del av arbetarnas inkomster för att försörja pensionärerna.
En annan svår konsekvens är det kraftiga underskottet på kvinnor. Eftersom många föredrar att få en pojke, inte minst av ekonomiska skäl, har flickor ofta valts bort genom abort. I dag finns det 34 miljoner fler män än kvinnor i Kina, enligt FT.

Kinakännaren Dorinda Elliot påpekar i The Atlantic att kinesiska demografer nyligen dragit slutsatsen att: ”Ettbarnspolitiken kommer att räknas till andra dödliga misstag i Kinas moderna historia, inklusive svälten 1958-1961 och kulturrevolutionen på 1960- och 1970-talet. Medan de allvarliga misstagen kostade tiotals miljoner människoliv var skadorna relativt kortvariga och korrigerades snabbt efteråt. Ettbarnspolitiken, däremot, kommer att överträffa dem i effekt genom sin del i att skapa ett samhälle som allvarligt underminerat familj- och släktstrukture och att skapa en hel generation framtida äldre och deras barn vars välfärd kommer att vara allvarligt hotad”.

Under Kinas årliga folkkongress, som avslutades på söndagen, beslutades att familjeplaneringskommittén ska slås ihop med hälsodepartementet, vilket möjligen kan tyda på en förändring av ettbarnspolitiken. De lokala familjeplaneringsmyndigheterna får nu mindre att säga till om, konstaterar befolkningsforskaren He Yafu.
– De kommer inte att kunna utforma regelverk och kommer att ha mindre att säga till om när det gäller landets befolkningsstrategi, säger He Yafu till FT.

Dominansen från vänster hämmar det öppna samtalet

Ledare Alla invånare i en kultur påverkas av dess centrala värderingar. Eftersom vi dagligen andas samma... onsdag 5/8 00:00

Merzek Botros

Hallå där. ... pastor i den arabiska församlingen i Centrumkyrkan i Sundbyberg, som i dag inleder Europeiska... onsdag 5/8 00:00

Förblindad woke-kultur trasar sönder kultur

Ledare Med nya tider kommer nya ord, som det importerade ordet woke. Det har sin bakgrund i... tisdag 4/8 00:00

Var nära döden – rasar mot planer på dödshjälp

Eutanasi. När han var liten sade hans läkare att ”det var lika bra att han fick somna in”. Nu är Eric... tisdag 4/8 21:00

Basketstjärna tror på Jesus mer än på symbolhandlingar

USA. När alla andra spelare i Orlando Magics böjde knä i sympati för BLM-rörelsen valde basketspelaren... tisdag 4/8 20:00

Sven var svårt coronasjuk – ”Gud botade mig mirakulöst”

Covid-19. I mars insjuknade Sven Almkvist i covid-19 med kraftig värk och hög feber. Bönegruppen kom överens...

Varför visar sig inte Gud tydligare?

Mot väggen Varför visar sig inte Gud tydligare?/Bengt