Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

23 saker som vi kommer att prata om 2023

Vilken väg väljer frikyrkorna i sin äktenskapsteologi? Hur klarar högerregeringen el- och ekonomikriserna? Försvåras Sveriges Natoprocess ytterligare av valet i Turkiet? Dessa och många andra frågor hoppas vi kunna besvara i Världen idags spalter under året.

Nyheter · Publicerad 15:00, 12 jan 2023

1. Sverige som EU-ordförande

2023 är Sverige ordförandeland för EU och högerregeringen ställs därmed inför en rejäl kraftansträngning. Förutom att hantera de nationella problemen får man bland annat Rysslands invasion av Ukraina, energikrisen och skenande inflation i knät.

2. Svenskt medaljregn?

I januari arrangeras VM i handboll i Sverige, herrlandslaget är regerande europeiska mästare. I februari väntar längdskid-VM i Slovenien med flera svenska guldchanser. Och i sommar spelar damlandslaget, trea i världsrankingen, fotbolls-VM i Oceanien.

3. Kungligt jubileumsår

Carl XVI Gustaf firar i år rekordlånga 50 år på tronen med bland annat en stor Sverigeturné. Den 6 juni 2023 uppmärksammas även att det är 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung och nationalstaten Sverige formades.

4. Svenska kyrkans riktning

Vilken väg väljer Svenska kyrkan under den nye ärkebiskopen Martin Modéus som övertagit uppdraget efter Antje Jackelén? Och hur länge till ska politikerna få fortsätta att styra Sveriges största samfund?

5. Ny C-ledare

Annie Lööfs efterträdare väljs av Centerpartiets stämma i februari. Frågan är vem av de tre huvudkandidaterna – Daniel Bäckström, Muharrem Demirok och Elisabeth Thand Ringqvist – som får uppdraget. Och i vilken utsträckning det beslutet ritar om den politiska kartan.

6. Kriget i Ukraina

Den ryska invasionen och dödandet av civila i Ukraina fortsätter om inget oförutsett fredsfönster plötsligt öppnas. Sprider sig konflikten? Sker ytterligare upptrappning? Och fortsätter Europa att bidra med vapen och nödhjälp till ukrainska folket?

7. Frikyrkorna och hbtq

I början av februari håller Evangeliska frikyrkan den sista av sina gemensamma processdagar om samkönade relationer. Ska man kvarstå i en biblisk äktenskapssyn eller liberalisera teologin? Och ska det känsliga vägvalet leda till samfundssplittring? Under året väntas hbtq-debatten fortsätta även i andra frikyrkor, inte minst inom pingströrelsen.

8. Energi, drivmedel och inflation

Spotpris, reduktionsplikt och branta prisökningar har länge varit relativt frånvarande begrepp i svensk, politisk debatt. Så är det inte längre. 2023 kommer att handla mycket om kärnkraft och vindkraft; om elstöd och bensinpriser; och om ekonomisk utsatthet.

9. Olaglig omvändelse?

Det tycks finnas en majoritet i riksdagen för att kriminalisera ”omvändelseförsök” av hbtq-personer. Regeringen har dock lovat att religionsfriheten ska skyddas. Återstår att se hur frågan hanteras av politikerna och samfunden.

10. Genmanipulerad mat

Under 2023 väntas EU lägga fram förslag om att underlätta för att odla genförändrade grödor (GMO) i Europa. Förespråkare talar om möjligheterna med GMO, kritiker pekar på att vi vet för lite om riskerna för miljö och hälsa.

11. Relationen SD-L

Högerregeringen vilar tungt på samarbetspartiet Sverigedemokraterna, men relationen mellan SD och L är fortsatt ansträngd. Klarar statsminister Kristersson att hålla ihop partierna, eller uppstår en regeringskris?

12. Ramar för AI

I början av året ska EU försöka enas om en rättslig ram för artificiell intelligens ”i linje med EU:s värderingar”. Riktlinjerna kan få stor betydelse både på teknikens genomslag och i vilken utsträckning ideologiska synsätt ska tillämpas på AI.

13. Nagorno-Karabach

I skymundan av Rysslands invasion av Ukraina ökar spänningen mellan Azerbajdzjan och Armenien snabbt sedan en humanitär korridor mellan Armenien och Nagorno-Karabach blockerats. Det varnas för storskaligt krig och humanitär katastrof.

14. Kinesiska covid-vågen

Kina har börjat öppna upp efter massiva protester mot covid-nedstängningen. Det finns oro för att den snabba smittspridningen i Kina ska nå omvärlden och att nya mutationer kan uppstå.

15. Trump i trångmål

Förre presidenten Donald Trump förlorar stöd inom republikanska partiet, men vidhåller att han ska satsa mot nästa presidentval. Vilken väg partiet och Trump tar kan forma amerikansk politik i många år framöver.

16. Nato och Turkiet

Sverige och Finland fortsätter försöka blidka den auktoritäre turkiske presidenten Erdogan. Senare i år går Turkiet till val och Erdogans grepp om landet kan öka ytterligare. Hur långt går svenska regeringen för att släppas in i Nato?

17. Kampen om Iran

Protesterna i Iran fortsätter, det gör också regimens våld och avrättningar av demonstranter. Vart tar landet vägen 2023? Ska det religiösa ledarskapet behålla makten eller lyckas folket få sin frihet?

18. Utsatta Jesustroende

Ska världens mest förföljda grupp, kristna, äntligen omnämnas i en utrikesdeklaration från en svensk regering? Och hur påverkar årets val i Nigeria de oerhört utsatta kristna grupperna i landet?

19. Serbien och Kosovo

Det finns tecken på ett alltmer ansträngt läge på Balkan, inte minst mellan Serbien och Kosovo. Samtidigt arbetar många kristna grupper i olika länder i området för försoning och att de historiska såren ska läka.

20. Bön och kristen enhet

Det finns ett momentum inom flera olika böne- och evangelisationsrörelser i Sverige och Europa. Församlingar och organisationer samverkar och ser både bönesvar och människor som kommer till tro, en utveckling man hoppas tilltar 2023.

21. Kontrollen över sociala medier

I och med Elon Musks inträde som chef för Twitter har en rad skandaler avslöjats om hur plattformar samverkat med politiska intressen för att styra information. Ökar den ideologiska styrningen ytterligare 2023, eller får vi en motsatt utveckling?

22. Israel och Tempelplatsen

Oroligheterna fortsätter i Mellanöstern, och alltmer centreras det som sker i Israel nu till Tempelplatsen och tillgången till platsen för judar och kristna. Hur utvecklas situationen under året?

23. Integration och särlagstiftning

Debatten efter Koranupploppen förra året där vissa krävde att muslimska grupper skulle ”skyddas” genom viss särlagstiftning fortsätter. Det gör också diskussionen om utsatta områden och svårigheterna med integrationen. Samtidigt varnas det för att rasismen riskerar att tillta i spåren av strängare lagstiftning.

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Gästledare Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00