Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Omständigheterna kring mordet på en kyrkligt aktiv man i Småland börjar nu klarna. Foto: Mikael Fritzon/TT

23-åring bedöms ha mördat kyrklig smålänning

Rättegången i fallet med det misstänkta mordet, på en kyrkligt aktiv 56-åring utanför Eksjö, avslutades på onsdagen. På torsdagen meddelade tingsrätten att de finner den misstänkte 23-åringen skyldig till mord och att han ska genomgång en psykundersökning.

Nyheter · Publicerad 13:00, 16 nov 2021

Den 23-årige misstänkte nederländska medborgaren, som vuxit upp i England och talat engelska under rättegången, har erkänt att han varit vållande till den 56-årige mannens död. Samtidigt har han hela tiden hävdat sin oskuld och menat att det handlat om nödvärn.

Tingsrätten i Eksjö visar sig dock inte ha köpt mannens förklaring. Enligt lokala Smålands-Tidningen bedömer domstolen att övertygande bevisning har presenterats för att 23-åringen har gjort sig skyldig till bland annat mord.

Samtidigt tillkännagav rätten på torsdagen att den också har beslutat att den unge mannen nu ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, så att de kan bedöma huruvida han mördade 56-åringen på grund av en allvarlig psykisk störning och om han följaktligen kan dömas till vård med särskild utskrivningsprövning, eller inte.

Under tiden ska 23-åringen förbli i häkte. Den rättspsykiatriska undersökningen väntas ta upp till fyra veckor. Tingsrättens slutgiltiga dom, med påföljd, kommer först därefter.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00