Att vinna vishet är bättre än guld, att vinna insikt är mer värt än silver.
Ordspråksboken 16:16

Världen idag

22 saker vi kommer att prata om 2022

Krigsrisk, riksdagsval, vaccin och en stor kristen arenasatsning. Det är några av de saker som Världen idags rubriker kommer att handla om under året. Här är en guide över några viktiga händelser och ämnen som kommer att debatteras i såväl Sverige som världen i övrigt under 2022.

Nyheter · Publicerad 20:00, 20 jan 2022

1. Riksdagsvalet

Valet i september är förstås den stora politiska händelsen i Sverige under året. I opinionen har Socialdemokraterna lyft under Magdalena Andersson. Kan högeroppositionen vinna makten, och kommer Miljöpartiet och Liberalerna att klara att hålla sig kvar i riksdagen?

2. OS i Peking

De olympiska vinterspelen i Kina, där Sverige har flera guldchanser, omgärdas av frågor. Kan tävlingarna genomföras som planerat i februari med tanke på smittoläget? Och bör de ens genomföras i ett land där mänskliga rättigheter är kraftigt kringskurna?

3. Hanteringen av pandemin

Den 25 februari ska corona­kommissionen presentera sitt slutbetänkande. De tidigare släppta rapporterna har innehållit skarp kritik mot hur regering och myndigheter hanterat pandemin.

4. Presidentvalet i Frankrike

I april röstar Frankrike om vem som ska bli landets president. Den sittande Emmanuel Macron utmanas främst av högerns kandidat Valérie Pécresse.

5. Ny ärkebiskop

Antje Jackelén slutar som ärkebiskop för Svenska kyrkan. Under året ska nya kandidater tas fram och hennes efterträdare väljas. Processen att utse en ny ärkebiskop beräknas vara klar i juni. Sannolikt tar en av de nuvarande biskoparna över uppgiften.

6. Tekniken och etiken

Digitaliseringen och den tekniska utvecklingen accelererar hela tiden och med den följer nya etiska frågor. Under året hoppas till exempel Tesla­grundaren Elon Musk att hans företag ska kunna börja testa att plantera in chip i människors hjärnor.

7. De kristna mötesplatserna

Hur blir det med kristna konferenser, festivaler och andra mötesplatser under året? Många är de kyrkliga aktörer som nervöst väntar på besked om man får en ”normal” sommarsäsong, eller en som återigen präglas av restriktioner.

8. Håller Israels regering?

Israels regering består av partier med vitt skilda ideologiska synsätt, som främst förenades i att de inte ville ha kvar Benjamin Netanyahu som premiärminister. Än så länge har det brokiga ledarskapet hållit ihop. Frågan många ställer sig är: hur länge?

9. Bensin- och elpriserna

Elpriserna skjuter i höjden och drivmedelspriserna likaså. Men frågan är om energidebatten får någon påverkan på höstens val? Kanske är inte elpriset en lika het fråga när elräkningarna svalnat lagom till sensommarens valspurt?

10. Kungligt rekord

Om allt går som planerat arrangeras ett stort firande av Storbritanniens drottning Elizabeth II till sommaren. Drottningen firar då 70 år (!) på tronen och blir därmed världens längst sittande monark.

11. Kristen arenasatsning

Predikanten och artisten Sebastian Staksets organisation Heart har bokat Tele2 Arena i Stockholm, med cirka 30 000 sittplatser, i september. Planen är att tillsammans med flera lokala kyrkor nå tusentals svenskar med budskapet om Guds kärlek.

12. VM i Qatar

Något så udda som ett fotbolls-VM på vintern arrangeras i november och december i Qatar, för att den värsta hettan ska undvikas. Men arrangemanget omges av kritik och bojkottkrav, bland annat på grund av hur gästarbetare behandlas i värdlandet.

13. Samfunden och äktenskapet

Flera kristna sammanhang väntas under året presentera resultatet av fördjupningsarbete när det gäller synen på Bibeln och äktenskapet. Vissa församlingar gläntar redan på dörren för att viga även homosexuella par. Debatten lär knappast avta under 2022.

14. Ryssland och Nato

Den ryska mobiliseringen vid Ukrainas gräns har satt svensk försvarspolitik i blixtbelysning och diskussionerna om huruvida Sverige bör bli medlem i Nato har tagit ny fart. Ett nytt krig i Europa ligger farligt nära under året, varnar bedömare.

15. Maktskifte i Brasilien?

Brasiliens president Jair Bolsonaro, som ofta lyft fram kristna värden och biblisk tro, utmanas inför höstens presidentval. Det är tidigare presidenten Luiz Inacio Lula da Silva som på nytt vill ha jobbet och som just nu också leder i opinionsmätningarna.

16. Klimatfrågan

Under året släpps en jätterapport där man samlat klimatvetenskap sedan införandet av Parisavtalet 2015. Och i juni är Sverige tillsammans med Kenya värd för ett stort FN-möte om miljöfrågor.

17. Rymdturismen

År 2022 väntas flera stora rymdsatsningar. Bland annat sjösätter Nasa ett program som på lång sikt återigen ska ta människor till månen. Flera stenrika privata aktörer inom rymdturismen väntas också skapa rubriker.

18. Indiens kristna

Religionsfriheten är starkt hotad i många delar av världen och särskilt kristna förföljs och dödas för sin tro. Inte minst från Indien kommer rapporter om en alltmer aggressiv anti-kristen rörelse som kräver omvärldens, inklusive Sveriges, fördömanden. 

19. Vaccinet och friheten

Böter och isolering från samhällslivet. Det är exempel på hur de som väljer att inte vaccinera sig mot covid-19 nu bemöts i allt fler länder. Fortsätter trenden under året, eller kommer en motreaktion som tvingar ansvariga att tänka om?

20. Kinas vägval

Kinas kommunistparti samlas mot slutet av året till en partikongress som kommer att ge flera viktiga indikationer kring landets riktning framöver. Bland annat väntas Xi Jinping ytterligare befästa sin makt, om inget oförutsett inträffar.

21. Mellanårsval i USA

Det amerikanska mellanårsvalet i slutet av 2022 ser i dagsläget ut att kunna leda till att Demokraterna förlorar majoriteten i både representanthuset och senaten. Blir så fallet krymper president Joe Bidens manöverutrymme rejält.

22. Det oväntade

Det allra mesta är okänt för oss. Avgångar och avslöjanden, katastrofer och överraskningar på såväl lokal som global nivå kan plötsligt skaka om. Vi kan vara tämligen säkra på att något vi inte räknat med kommer att påverka oss under 2022.

Ukrainakriget påminner om rätten att få försvara sitt land

Ledare Det går dåligt för Ryssland i kriget. Mycket dåligt. Även regeringstrogna ryska skribenter börjar... torsdag 19/5 00:10

Ingen kunde ana vad det lilla bönemötet skulle leda till

Ledarkrönika Nyligen läste jag i Stig Hällzons bok Stora väckelser om en ytterst intressant väckelse. Under åren... torsdag 19/5 00:00

Bönen är vårt andliga pannrum

Inför söndag Jag är hemma igen efter en helg ombord på missionsbåten Elida i Stockholms skärgård, där vi har... torsdag 19/5 00:00

Natobeslut kan få oväntad effekt på riksdagsvalet

Ledare Medborgarna har fått en lektion i hur den politiska makten fungerar i Sverige. Efter en sluten... onsdag 18/5 00:10

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka...
Följ Världen idag i sociala medier