Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

20 000 marscherade för ofödda i Belfast

I Belfast marscherade nyligen över 20 000 människor i en tyst protest mot att Storbritanniens liberala abortlag ska införas även i Nordirland. Demonstranterna anser att Storbritanniens parlament kör över den lokala opinionen.

Nyheter · Publicerad 16:50, 16 sep 2019

Den stora folkmassan som deltog i manifestationen March for Their Lives tågade den 6 september till provinsparlamentet i Stormont, där de böjde sina huvuden under sex minuters tystnad. Det rapporterar Lifesite News.

– Vi vill att vår tystnad ska säga två saker: För det första blev vi, som Nordirlands folk, inte tillfrågade om den här förändrade lagstiftningen, och den går faktiskt emot den allmänna opinionen här, sade arrangören Sarah Crutchley till demonstranterna.

Marschen organiserades av prolife-grupper, som ett svar på det brittiska parlamentets beslut att tillåta fria aborter även i Nordirland.

Enligt Nordirlands nuvarande lagstiftning är abort förbjudet, utom när moderns liv och hälsa är i fara. I Storbritannien i övrigt kan abort tillåtas upp till vecka 24.

Det var framför allt det konservativa unionist­partiet som motsatte sig en liberalisering av abortlagstiftningen, så länge Nordirlands lokala parlament fungerade. Men det har inte sammanträtt sedan 2017 på grund av motsättningar mellan unionistpartiet och Sinn Féin. Sedan dess är det i stället parlamentet i London som har fattat alla beslut, skriver Sveriges Radio.

Det pågår försök att sammankalla provins­parlamentet, men om det inte lyckas senast den 21 oktober träder London­parlamentets abortbeslut i kraft.

– Det var fantastiskt att se så många förena sig för att sända ett klart och kraftfullt budskap till våra politiker att det är tid att lägga meningsskiljaktigheter åt sidan och få i gång parlamentet igen, säger Mark Baillie från den kristna välgörenhetsorganisationen Care NI till Faithwire.

– Westminsters beslut att påtvinga oss en av världens mest liberala abortlagstiftningar, utan att ens konsultera Nordirlands befolkning, är oacceptabelt, fortsätter han.

Westmin-sters beslut att påtvinga oss en av världens mest liberala abortlagstiftningar, utan att ens konsultera Nordirlands befolkning, är oacceptabelt

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier