Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

20 000 marscherade för ofödda i Belfast

I Belfast marscherade nyligen över 20 000 människor i en tyst protest mot att Storbritanniens liberala abortlag ska införas även i Nordirland. Demonstranterna anser att Storbritanniens parlament kör över den lokala opinionen.

Nyheter · Publicerad 16:50, 16 sep 2019

Den stora folkmassan som deltog i manifestationen March for Their Lives tågade den 6 september till provinsparlamentet i Stormont, där de böjde sina huvuden under sex minuters tystnad. Det rapporterar Lifesite News.

– Vi vill att vår tystnad ska säga två saker: För det första blev vi, som Nordirlands folk, inte tillfrågade om den här förändrade lagstiftningen, och den går faktiskt emot den allmänna opinionen här, sade arrangören Sarah Crutchley till demonstranterna.

Marschen organiserades av prolife-grupper, som ett svar på det brittiska parlamentets beslut att tillåta fria aborter även i Nordirland.

Enligt Nordirlands nuvarande lagstiftning är abort förbjudet, utom när moderns liv och hälsa är i fara. I Storbritannien i övrigt kan abort tillåtas upp till vecka 24.

Det var framför allt det konservativa unionist­partiet som motsatte sig en liberalisering av abortlagstiftningen, så länge Nordirlands lokala parlament fungerade. Men det har inte sammanträtt sedan 2017 på grund av motsättningar mellan unionistpartiet och Sinn Féin. Sedan dess är det i stället parlamentet i London som har fattat alla beslut, skriver Sveriges Radio.

Det pågår försök att sammankalla provins­parlamentet, men om det inte lyckas senast den 21 oktober träder London­parlamentets abortbeslut i kraft.

– Det var fantastiskt att se så många förena sig för att sända ett klart och kraftfullt budskap till våra politiker att det är tid att lägga meningsskiljaktigheter åt sidan och få i gång parlamentet igen, säger Mark Baillie från den kristna välgörenhetsorganisationen Care NI till Faithwire.

– Westminsters beslut att påtvinga oss en av världens mest liberala abortlagstiftningar, utan att ens konsultera Nordirlands befolkning, är oacceptabelt, fortsätter han.

Westmin-sters beslut att påtvinga oss en av världens mest liberala abortlagstiftningar, utan att ens konsultera Nordirlands befolkning, är oacceptabelt

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier