Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

20 000 marscherade för ofödda i Belfast

I Belfast marscherade nyligen över 20 000 människor i en tyst protest mot att Storbritanniens liberala abortlag ska införas även i Nordirland. Demonstranterna anser att Storbritanniens parlament kör över den lokala opinionen.

Nyheter · Publicerad 16:50, 16 sep 2019

Den stora folkmassan som deltog i manifestationen March for Their Lives tågade den 6 september till provinsparlamentet i Stormont, där de böjde sina huvuden under sex minuters tystnad. Det rapporterar Lifesite News.

– Vi vill att vår tystnad ska säga två saker: För det första blev vi, som Nordirlands folk, inte tillfrågade om den här förändrade lagstiftningen, och den går faktiskt emot den allmänna opinionen här, sade arrangören Sarah Crutchley till demonstranterna.

Marschen organiserades av prolife-grupper, som ett svar på det brittiska parlamentets beslut att tillåta fria aborter även i Nordirland.

Enligt Nordirlands nuvarande lagstiftning är abort förbjudet, utom när moderns liv och hälsa är i fara. I Storbritannien i övrigt kan abort tillåtas upp till vecka 24.

Det var framför allt det konservativa unionist­partiet som motsatte sig en liberalisering av abortlagstiftningen, så länge Nordirlands lokala parlament fungerade. Men det har inte sammanträtt sedan 2017 på grund av motsättningar mellan unionistpartiet och Sinn Féin. Sedan dess är det i stället parlamentet i London som har fattat alla beslut, skriver Sveriges Radio.

Det pågår försök att sammankalla provins­parlamentet, men om det inte lyckas senast den 21 oktober träder London­parlamentets abortbeslut i kraft.

– Det var fantastiskt att se så många förena sig för att sända ett klart och kraftfullt budskap till våra politiker att det är tid att lägga meningsskiljaktigheter åt sidan och få i gång parlamentet igen, säger Mark Baillie från den kristna välgörenhetsorganisationen Care NI till Faithwire.

– Westminsters beslut att påtvinga oss en av världens mest liberala abortlagstiftningar, utan att ens konsultera Nordirlands befolkning, är oacceptabelt, fortsätter han.

Westmin-sters beslut att påtvinga oss en av världens mest liberala abortlagstiftningar, utan att ens konsultera Nordirlands befolkning, är oacceptabelt

Jag ville förnimma en bråkdel av det som slavarna nästan ständigt måste ha känt.

Gästkrönika Härom veckan deltog jag i en krigsminneshelg bredvid Hitlers största slavprojekt i Norge. Det var en gripande upplevelse, som även svenska skolelever... tisdag 15/10 00:00

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Kristen tro visar vägen till försoning och fred

Ledare Årets fredspristagare heter Abiy Ahmed. Även om han tillhörde förhandsfavoriterna till priset är han inte lika känd i Sverige och svensk kristenhet... tisdag 15/10 00:00