Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

De kristna behöver gemensamt stå upp för bibeltro och bekännelse av Jesus som herre, menar Stefan Gustavsson, vars arbetsplats firar 15 år i morgon. Foto: Credo

15-årsfirare betonar vikten av samlad kristenhet

Den 26 november firar Svenska evangeliska alliansen (SEA) 15 år. Generalsekreteraren Stefan Gustavsson betonar vikten av evangelisation och samhällsansvar. – Den mest avgörande utmaningen gäller återevangeliseringen av Sverige, säger han.

Nyheter · Publicerad 11:28, 25 nov 2016

– Vi är så tacksamma till Gud och till människor för hur SEA har vuxit fram. Vi har haft förmånen att få arbeta med centrala frågor som rör evangeliet om Jesus Kristus och hur vi kan kommunicera det i vår tid, liksom med många viktiga samhällsfrågor, säger Stefan Gustavsson, generalsekreterare för Svenska evangeliska alliansen, i ett pressmeddelande.

Organisationen firar 15 år den 26 november, men alliansen har egentligen funnits längre än så. Rötterna går tillbaka ända till 1853 då Evangeliska Alliansens svenska centralavdelning startades för att ”väcka religiöst likgiltiga” och stärka religionsfriheten.

Stefan Gustavsson menar att alliansen är av stor vikt i dagens samhälle.

– I en kristenhet som många gånger väljer att tumma på innehållet i tron behöver vi stå stadigt på biblisk grund. I ett samhälle som förlorat riktningen behöver vi stå upp för människovärde, religionsfrihet och familj, säger han.

Den största utmaningen för svensk kristenhet menar han är återevangeliseringen av Sverige.

– Även om allt färre svenskar säger sig tro på Gud innebär detta en fantastisk missionsmöjlighet för den kristna församlingen att dela de goda nyheterna i en kultur som är mer nollställd gentemot kristen tro, säger han och berättar att SEA planerar en större satsning under 2017 för att inspirera och utrusta församlingar.

Han betonar hur viktigt det är att de kristna står tillsammans.

– I en skeptisk kultur behöver kristna med en gemensam bekännelse till Jesus som herre och frälsare – och ett gemensamt förtroende för Bibeln som yttersta auktoritet – stå tillsammans och hjälpa varandra att nå ut med evangeliet, säger han.

En annan utmaning i dagens svenska samhälle är muslimers invändningar mot den kristna tron, anser han.

– Här behöver vi bli bättre på att både förklara och försvara evangeliet, säger han.

Ytterligare en utmaning menar han är samhällets syn i medicinsk-etiska frågor som abort och dödhjälp, samt de ökande friktionsytorna kring religionsfrihet och ett pluralistiskt samhälle.  

– Om vi som församlingar väljer att inte samtala om dessa frågor är det inte en orimlig förutsägelse att många kristna kommer anta den sekulära uppfattningen inom några år. Här är SEA en omistlig resurs och röst, säger Gustavsson.

I en kristenhet som många gånger väljer att tumma på innehållet i tron behöver vi stå stadigt på biblisk grund. I ett samhälle som förlorat riktningen behöver vi stå upp för människovärde, religionsfrihet och familj.

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00