Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Åbo domkyrka. Foto Jonas Ekströmer / TT

13 000 lämnade kyrkan under helgen

Över 13 000 finländare lämnade landets evangelisk-lutherska kyrka under helgen, de flesta som en direkt följd av kyrkans stöd till förslaget till en könsneutral äktenskapslag.

Nyheter · Publicerad 17:02, 1 dec 2014

Enligt webbtjänsten Eroakirkosta, som administrerar utträden, var det främst konservativa medlemmar som lämnade kyrkan under helgen, uppger Svenska Yle.

Ärkebiskop Kari Mäkinen skrev inför fredagens omröstning i riksdagen på sin Facebooksida att inget äktenskap förlorar sitt värde och inget barns ställning försvagas om äktenskapslagen ändras. Och efteråt, då riskdagen med liten marginal röstat för att öppna äktenskapet även för samkönade par, välkomnade han beslutet.

Samtidigt var det under helgen också fler än vanligt som ansökte om medlemskap i kyrkan; sammanlagt fick evangelisk-lutherska kyrkan in omkring 400 nya medlemmar via kyrkans webbtjänst mellan fredag och söndag. Och många lät förstå att det var just ärkebiskopens positiva uttalanden om den könsneutrala äktenskapslagen som spelat in i beslutet. En vanlig dag är det 20-40 personer som träder in i kyrkan genom webbtjänsten, uppger Svenska Yle.

Ungefär tre fjärdedelar av finländarna hörde till den evangelisk-lutherska kyrkan i slutet av 2013.

Världen idag
redaktionen@varldenidag.se

Prisade evangelister hyser hopp för Sverige

Prisceremoni. För elfte gången har Evangelistfonden delat ut stipendier till Årets evangelister. – Ingen kan ensam förändra hela världen. Men om vi alla vinner en...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...