Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Polisen i Kanada utreder ”rapporter om kriminell aktivitet”, bland annat vid tre kinesiska servicestationer i Torontoområdet. Foto: Cole Burston/The Canadian Press/AP/TT

102 kinesiska ”polisstationer” i andra länder – Sverige drabbat

Kina driver 102 inofficiella ”polisstationer” i 53 andra länder för att övervaka kinesiska medborgare utomlands, enligt en ny rapport från den spanska ideella Safeguard Defenders.

Det är ytterligare 48 jämfört med de 54 inofficiella stationer som nämndes i organisationens rapport i höstas.

Nyheter · Publicerad 20:00, 6 dec 2022

Världen idag har tidigare berättat att Kina bedriver så kallade polisstationer i bland annat Sverige. Nu har det kommit uppgifter om att de utländska stationerna är fler än man trott.

Stationerna bistår enligt kinesiska myndigheter utlandskineser med administrativa sysslor, men enligt rapporten i höstas är det verkliga syftet att förmå brottsmisstänkta kineser och regimkritiker bosatta i utlandet att återvända hem för att ställas inför rätta.

För att uppnå detta används övertalning, förföljelse och hot, enligt Safeguard Defenders.

Polisiärt samarbete mellan Kina och flera länder i Europa, bland dem Italien, Kroatien, Serbien och Rumänien, har gjort det möjligt för Kina att expandera verksamheten.

Vid flera tillfällen har värdlandet till och med deltagit i invigningen av en inofficiell ”polisstation”, enligt den nya rapporten.

Safeguard Defenders har identifierat fyra olika polismyndigheter som lyder under Kinas departement för allmän säkerhet och som opererar i 53 länder världen runt. Enligt kinesiska myndigheter bemannas servicestationerna av frivilliga, något som rapporten motsäger. Till exempel anställdes 135 personer till de första 21 servicestationerna, visar granskningen.

Kinesisk polis har också anställt en person för att arbeta i Stockholm under ett tre år långt kontrakt.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00