Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

100-årig pingstkyrka hyllas av Norrköpings kommun

Norrköpings kommun har beslutat att hylla Pingstkyrkan Renströmmen i den kaktusplantering som varje år får ett nytt motiv i en av stadens parker.

– Det känns fantastiskt roligt att en församling får stå i blickpunkten på det sättet, säger andrepastorn Susanne Borén.

Nyheter · Publicerad 10:00, 23 feb 2021

Varje år planteras 25 000 kaktusar i Carl Johans park i Norrköping, vilka tillsammans bildar ett specifikt motiv. Motiven väljs från år till år, och i år har man valt att lyfta fram pingstkyrkan ”för sina 100 år samt för sitt arbete och sin betydelse för Norrköping”, enligt ett pressmeddelande.

”Genom gudstjänstliv och andra olika former av vardagsgemenskap har Pingstkyrkan lyckats med bedriften att engagera och bibehålla ett stort antal ideellt engagerade medlemmar i föreningen,” skriver kommunen i sin motivering.

”Pingstkyrkans verksamhet präglas av öppenhet och mångfald både vad gäller medlemmars ålder, kön och etnicitet. Denna policy är uttryck i ambitionen 'att leva i guds kärlek och verka för denna världs bästa' som ledord för verksamheten. Detta i en miljö som är vänlig varm och vuxen.”

Susanne Borén berättar att kyrkan har kaktusplanteringen strax utanför entrén, vilket gör det extra roligt att bli hyllad på detta sätt.

– Nu får vi kanske tänka om lite om vad vi ska göra inför jubileet. Kanske kan vi göra något i parken, säger hon.

Sionförsamlingen i Norrköping bildades den 4 september 1921, och bytte för några år sedan namn till Pingstkyrkan Renströmmen, efter namnet på kvarteret där kyrkan ligger.

– Vi har både restaurang och konferensanläggning, så många i Norrköping känner till oss på så sätt. Även om inte alla kanske kopplar ihop det med kyrkan, säger Susanne Borén.

Församlingen är känd för sin seniorverksamhet, med soppluncher, sångstunder och bibelkurser, liksom för sina alfakurser och sitt språkkafé. De senaste fem åren har man dessutom träffat allt fler ungdomar och äldre personer för enskilda samtal.

– Nu ligger alla verksamheter nere och vi är så klart rädda för att tappa alla de människor vi haft kontakt med, säger Susanne Borén.

Kaktusplanteringen är en tradition som har förekommit i Norrköping sedan 1926.

I år kommer man att göra ett tillägg till den stora kaktusplanteringen för att hylla personer inom vård, skola, omsorg och andra samhällsbärande och samhällsnyttiga yrken. Samtidigt hyllas Kvartersteatern och Hyresbostäder i en mindre kaktusplantering i Hörsalsparken.

Pingstkyrkans verksamhet präglas av öppenhet och mångfald både vad gäller medlemmars ålder, kön och etnicitet. Denna policy är uttryck i ambitionen 'att leva i guds kärlek och verka för denna världs bästa' som ledord för verksamheten.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier