Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Soldater från en svensk pansarbataljon under Nato-övningen Trident Juncture i Norge förra året. I dagarna pågår en stor militärövning i Norrbotten där enheter från Norge, Finland, Storbritannien och USA övar tillsammans med den svenska försvarsmakten. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT/

10 000 soldater intar Norrbotten

De kommer från Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och USA – 10 000 soldater, stridsfordon och artilleri – för att genomföra den stora militärövningen Northern Wind 19.

Nyheter · Publicerad 14:00, 24 mar 2019

– Det ger oss möjlighet att möta ett kvalificerat motstånd, säger Anna-Lena Hess, kommunikationschef på regementet I19.

Boende i östra Norrbotten har knappast kunnat undvika att försvarsmakten är i full färd med övningen Northern Wind 19. Området för övningen sträcker sig från Boden österut till Haparanda och den finska gränsen, och norrut till en linje norr om Överkalix.

– Det här är den största övningen som genomförs i området på många år, säger Anna-Lena Hess.

I Northern Wind deltar en brigad från Norrbottens regemente, I 19, som övar tillsammans med en finsk stridsgrupp. Motståndaren består av den norska brigaden Nord, som är förstärkt med elitsoldater från den amerikanska marinkåren och brittiska Royal Marines.

Runt 7 000 av de soldater som deltar i övningen kommer från andra länder än Sverige och syftet är att, som det heter, ”öka arméns förmåga att i vintermiljö lösa stridsuppgifter i brigads ram med stöd av underställda utländska förband”.

– Det är en viktig aspekt i sig, just att vi jobbar tillsammans. Nu får vi öva under bra förhållanden som utmanar oss och kan stärka det finsk-svenska samarbetet, säger Anna-Lena Hesse.

Tidpunkten för övningen är vald med omsorg – det är viktigt att säkerställa att försvarsmaktens alla delar kan hantera den svenska vintern. Det är heller ingen slump att övningen hålls just i sydöstra Norrbotten.

– Det här är en av de regioner som har pekats ut som särskilt viktiga att försvara, säger Hesse.

Övningen pågår 18–27 mars och samtidigt övar flygvapnet i ett luftrum som täcker stora delar av Norrbotten.

Försvarsmakten har varit lågt prioriterad ett tag och många har liksom glömt bort att det är viktigt att vi har ett väl tränat försvar.

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20