HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Soldater från en svensk pansarbataljon under Nato-övningen Trident Juncture i Norge förra året. I dagarna pågår en stor militärövning i Norrbotten där enheter från Norge, Finland, Storbritannien och USA övar tillsammans med den svenska försvarsmakten. Arkivbild. Foto: Heiko Junge/TT/

10 000 soldater intar Norrbotten

De kommer från Sverige, Norge, Finland, Storbritannien och USA – 10 000 soldater, stridsfordon och artilleri – för att genomföra den stora militärövningen Northern Wind 19.

Nyheter · Publicerad 14:00, 24 mar 2019

– Det ger oss möjlighet att möta ett kvalificerat motstånd, säger Anna-Lena Hess, kommunikationschef på regementet I19.

Boende i östra Norrbotten har knappast kunnat undvika att försvarsmakten är i full färd med övningen Northern Wind 19. Området för övningen sträcker sig från Boden österut till Haparanda och den finska gränsen, och norrut till en linje norr om Överkalix.

– Det här är den största övningen som genomförs i området på många år, säger Anna-Lena Hess.

I Northern Wind deltar en brigad från Norrbottens regemente, I 19, som övar tillsammans med en finsk stridsgrupp. Motståndaren består av den norska brigaden Nord, som är förstärkt med elitsoldater från den amerikanska marinkåren och brittiska Royal Marines.

Runt 7 000 av de soldater som deltar i övningen kommer från andra länder än Sverige och syftet är att, som det heter, ”öka arméns förmåga att i vintermiljö lösa stridsuppgifter i brigads ram med stöd av underställda utländska förband”.

– Det är en viktig aspekt i sig, just att vi jobbar tillsammans. Nu får vi öva under bra förhållanden som utmanar oss och kan stärka det finsk-svenska samarbetet, säger Anna-Lena Hesse.

Tidpunkten för övningen är vald med omsorg – det är viktigt att säkerställa att försvarsmaktens alla delar kan hantera den svenska vintern. Det är heller ingen slump att övningen hålls just i sydöstra Norrbotten.

– Det här är en av de regioner som har pekats ut som särskilt viktiga att försvara, säger Hesse.

Övningen pågår 18–27 mars och samtidigt övar flygvapnet i ett luftrum som täcker stora delar av Norrbotten.

Försvarsmakten har varit lågt prioriterad ett tag och många har liksom glömt bort att det är viktigt att vi har ett väl tränat försvar.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...